A PREGA Konferencia és Kiállítás Pomázon szervezett sajtótájékoztatóján Breier László, a Breier Farm tulajdonosa világított rá olyan kérdésekre, amelyek ma napi szinten megjelennek a mezőgazdaságban:

  • miért fontos a több lábon állás?
  • hogyan lehet bevezetni a precíziós gazdálkodás egyes elemit a gazdálkodás gyakorlatába?
  • hogyan lehet megküzdeni az értékesítési gondokkal és az adminisztrációval?

Breier László

Breier László a PREGA Konferencia és Kiállítás sajtótájékoztatóján Pomázon – Fotó: Agroinform

Agroinform: A Breier Farmon folyó tevékenység nagyon komplex, a szántóföldi növénytermesztéstől, a lekvárkészítésen át, a tejpasztörizálásig sokféle dologgal foglalkoztok. Milyen előnyei és nehézségei vannak ennek?

Breier László: Mi nagyon fontosnak tartjuk a több lábon állást. Amikor elfagy a gyümölcs, akkor jó eséllyel a gabonán tudunk nyerni, vagy fordítva, szerintem így lehet nagyjából biztosra menni a mezőgazdaságban.

Összesen 200 hektáron gazdálkodunk, ebből 60 hektáron van kertészeti kultúra (alma, szilva, kajszi, őszibarack), termesztünk csemegekukoricát és vegyszermentesen cukkinit is, 60 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel, emellett 70-80 hektáron gyepgazdálkodással foglalkozunk. A tanyaközpontban van a tejelő tehenészetünk.

A Breier Farm működése kapcsán három alappillért szoktam megnevezni:

  • fontos, hogy minél jobb minőségben és környezetbarát módon tudjuk megtermelni a terményeinket,
  • amit megtermelünk, azt nagyrészt helyben dolgozzuk fel,
  • a koncepciónk harmadik pillére pedig az, hogy minél több embert ki tudjunk hozni a szabadba, és meg tudjuk ismertetni velük a fenntartható mezőgazdaságot.

Milyen termékek kerülnek ki a feldolgozóüzemekből a Breier Farmon?

A tejüzemünkben nagyságrendileg 20 féle termék készül: a csomagolt tej mellett kakaó, túró, körözött, vaj, a lekvárüzemünkben készült gyümölcskészítményekkel ízesített joghurtok,  sajtok. Csúcstermékünk, az alpesi hegyi sajt jellegű, 9 hónapon át rúzskéregben (rúzs: mikrobiológiai eredetű oltóenzim) érlelt Pilis sajt. A 3 hónapon át érlelt Tanya sajtunkkal pedig világbajnokságot nyertünk, amely egy félkemény, gouda típusú termék, de van többféle gomolyasajtunk is.

A lekvárüzemben 75 százalékos gyümölcstartalmú lekvárokat készítünk, az őszibarackos egy csillagot kapott a Great Taste Awards versenyen. Készítünk 50 százalékos gyümölcstartalmú szörpöket, ebben idén szeretnénk még előrébb lépni a magasabb gyümölcstartalom irányába. Készítünk ezen kívül smoothikat, savanyúságokat is.

A húsfeldolgozóban sertést és marhát dolgozunk fel, magas hústartalommal rendelkező, régi, hagyományos receptekhez nyúltunk vissza, azt az ízvilágot szeretnénk visszahozni a húskészítmények, füstölt húsok piacára, amihez sokan hozzá voltunk szokva.

tejtermék

Mintegy húsz féle tejterméket állítanak elő a Breier Farmon – Fotó: Agroinform

Úgy tűnik, mintha előre láttátok volna, hogy mekkora jelentősége lesz a diverzifikációnak és a hozzáadott érték növelésének a mezőgazdaságban. De azért ehhez jókora bátorság és nem utolsó sorban tőke kell, ha jól gondolom.

Nagy fába vágtuk ezzel a fejszénket, nem vitás. Egyébként meglehetősen fiatal cég vagyunk, 2016 óta foglalkozunk növénytermesztéssel, és 2022 áprilisában nyitották meg kapuikat a feldolgozóüzemek és a tanyaközpont. E rövid idő alatt is többször bebizonyosodott már, hogy jó a több lábon állás. Egyik évben a gyümölccsel járunk jobban, másik évben az állati termékekkel. A feldolgozás által az eltarthatósági időt tudjuk növelni, így viszonylag könnyedén elkerüljük a kényszerértékesítésből adódó veszteséget.

Természetesen ez komoly pénzügyi menedzselést igényel, kellett ehhez valamennyi tőke is, de hitelt is felvettük, és természetesen élünk a pályázati lehetőségekkel, nagyon várjuk az idei kiírásokat is. Azt gondolom, ahhoz, hogy minőségi termékeket tudjunk előállítani, profi rendszereket kell kiépíteni, ami támogatások nélkül majdnem lehetetlen feladat lenne.

Hogyan tudtok megbirkózni az adminisztrációval? A pályázatok, az e-napló és a HACCP együtt nem túl nagy vállalkozás?

Nekünk talán az az előnyünk, hogy fiatal vállalkozás vagyunk, mi úgy vágtunk ebbe bele, hogy adottságként tekintettünk ezekre az adminisztrációs kihívásokra. Magát a mezőgazdasági adminisztrációt egy fő viszi körülbelül a munkaidejének a felében, az üzemvezetők pedig elvégzik az egyes feldolgozóüzemek papírmunkáját. Természetesen mindig több az adminisztráció, mint szeretnénk, de az egy olyan dolog, amivel nem hadakozunk, hanem megoldjuk.

A kollégák tisztában voltak a kötelezettségekkel, de nagyon fontos azt is kiemelni, hogy olyan szoftverekkel dolgozunk, amelyek támogatják az adminisztrációt, a nyomonkövetést, a szabályoknak való megfelelést.

Az állattenyésztésben állunk talán a legjobban e tekintetben, fejőrobotos rendszer támogatja a folyamatokat, nálunk ez az a pont, ahol konkrétan megjelenik a precíziós gazdálkodás.

tehenészet

Az állattartó telepen korszerű fejőrobotos fejéstechnológia áll rendelkezésre – Fotó: Agroinform

A fejőrobot mind állatjóléti, mind pedig minőségbiztosítási szempontból nagyon fontos része a farmunknak. A fejőrobot mér, analizál és figyelmeztet minket az állatok egészségügyi eseményeire. Nálunk nincs kényszerfejés, az állatok maguktól felkeresik a fejőállomást, hogy "megszabaduljanak" a tejtől, van, hogy naponta 5 alkalommal. Automatikusan méri a fejőrobotos rendszer a tejmennyiséget, a tej hőmérsékletét, a fehérje- és zsírtartalmat, a tejleadás sebességét, a szomatikus sejtszámot. Ha utóbbi miatt probléma lenne, akkor azonnal tudnánk rá reagálni, köszönhetően az azonnali figyelmeztetésnek. A fejőrobot folyamatosan jelzi, hogy melyik állat milyen egészségügyi állapotban van. Emellett azzal is támogatja a munkákat természetesen, hogy elvégzi magát a tőgymosást, a fejést és a fejés utáni fertőtlenítést is.

A feldolgozásban pedig egy olyan szoftverrel dolgozunk, amelyben minden nyomonkövetési pontot automatikusan rögzíteni tudunk az adott termelési fázisban.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Az előző precíziós pályázatra nem adtunk be pályázatot, de a következő felhívásra mindenképpen fel szeretnénk készülni egy jó tervvel. A precíziós gazdálkodásban szeretnénk továbblépni, ezért is megyünk el mi is a PREGA-ra, minden minket érintő területet érintően lesznek szakmai előadások.

Dr. Feldman Zsolt államtitkárral készült interjúnk ITT érhető el.

Nekünk most a legfontosabb talán az lenne, hogy a gyümölcsültetvényeket frissíteni tudjuk, szeretnénk kimondottan jó ellenálló-képességgel rendelkező magyar fajták használni. Rövid távon pedig az célunk, hogy erősíteni tudjuk a bevételi oldalunkat, új értékesítési csatornákat szeretnénk behozni.

Mondhatjuk, hogy a Brierer Farm a gyerekünk: 2022-ben megtanult járni, 2023-ban megtanult futni, 2024-ben pedig megtanítjuk focizni.

Az alábbi videó 2023 nyarán készült a farmon, nézd meg!

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2024 – részletes program

Időpont: 2024. február 6-8.

A Magyar Államkincstár által szervezett workshop időpontja: február 6. 15:00

Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort****

Biztosítsa be helyét már most! Program és jegyvásárlás: www.prega.hu

PREGA