A mai modern technológiával az egész életünkre hatással vannak az újabb vívmányok, amelyek bár megkönnyítik az életünket, káros hatással lehetnek ránk. Az mindenki számára egyértelmű tehát, hogy ezeknek nem kizárólag jó tulajdonságai lehetnek, hiszen a műanyagok, valamint a kemikáliák elterjedésével a környezet szennyezésén túl a saját egészségünket is kockára tesszük. Ide tartozik többek között az agyunk károsítása, ami befolyásolhatja a mentális állapotunkat - írta meg a Greendex.

Hogyan működik az agyunk?

Az emberi test egyik legbonyolultabb területe az agyunk, amely körülbelül másfél kilót nyom. Nélküle tulajdonképpen nem tudnánk létezni, mégsem foglalkozunk vele eleget. A testrészünk számtalan funkciót ellát a szervezetünkben, amellett, hogy felel a gondolkodásért, gondoskodik az érzékelésről és a mozgásról.

Három részből áll: előagy, középagy, és utóagy. Előbbi a legnagyobb rész, ez felel az emlékezésért, a gondolkodásért, a felismerésért. A középagy a különféle reflexes tevékenységekért, például a szemmozgásért felelős, míg a kisagy tartalmazza a gerincvelő felső részét és az agytörzset. Olyan létfontosságú funkciókért felel, mint a légzés vagy a vérnyomás.


Az agyunk és a műanyagok

Az agyunk talán egyik legfontosabb része az vér-agy gát, amelynek fő feladata, hogy a káros anyagok központi idegrendszerbe történő bejutását megakadályozza. Emellett számos tápanyagot és hasznos anyagot enged át, ami hatással van az egészséges agyműködésre.

Egy újabb osztrák kutatásból azonban kiderült, hogy az egerek esetében a nanoműanyagok a szervezetbe jutástól számított két órán belül megjelennek az agyban. A kísérlet során polisztirol részecskéket tartalmazó vizet adtak az állatoknak. Ez az anyag manapság is nagyon sok étellel érintkező tárolóban megtalálható, ezáltal mi magunk is bevisszük a szervezetünkbe. Sajnos manapság már szinte bármilyen műanyag fajtája jelen lehet a testünkben, a vérünkben, de akár még az anyatejben is.

Cseppet sem jó a helyzet - fotó: pexels.com

A legnagyobb probléma, hogy a műanyagok bejutása az agyba végzetes károkat okozhat. Ha átjutnak a vér-agy gáton, akkor gyulladást okozhatnak az agyunkban, ami hosszabb távon neurológiai elváltozásokat okozhat. Növelheti az Alzheimer-, valamint a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Több mint valószínű tehát, hogy rövid távon az agyban lévő műanyagrészecskék ronthatják a képességeinket, viselkedésbeli változásokat okozhatnak.