A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt. Az eseményre több mint 40 ország sajtmanufaktúrái 4000-nél is több sajtot neveztek. A hét magyar induló közül a Breier Farm sajtjait találta a legjobbnak a nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri.

díjnyertes sajtok

A Breier Farm díjnyertes sajtjai – fotó: Breier Farm

Rekordszámú nevezés érkezett az idei World Cheese Awards-ra, melyet a világ legfontosabb sajteseményének tartanak. A sajtkészítők nem hivatalos világbajnokságát 1988 óta rendezik meg, a helyszín október végén a norvégiai Trondheim sportcsarnoka volt, ahova hajóval, repülővel, vonattal és közúton is szállították az 5 kontinens 43 országából érkező összesen 4502 sajtot. Ezek között volt hét magyar manufaktúra sajtjai is, melyek közül végül a legjobb eredményt a pomázi Breier Farm két terméke érte el.

Az összes nevező valamivel kevesebb mint fele, azaz 2131 sajt kapott bronz, ezüst, arany vagy szuper arany értékelést. Arany minősítést 344 sajtnak szavazott meg a több mint kétszáz fős, nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri. Egész Közép-Európának összesen hat arany jutott, ebből kettő, a 9 hónapos érlelésű Pilisi sajt és a 3 hónapig érlelt Tanya sajt is Pomázon készült.


szarvasmarha

Sajtkészítésre kizárólag a farmon nevelt tehenek friss, adalékanyagmentes pasztőrözött szénatejét használják – fotó: Breier Farm

A Breier Farmnál sajtkészítésre kizárólag a farmon nevelt tehenek friss, adalékanyagmentes pasztőrözött szénatejét használják. Vagyis olyan tejet, amit nyáron friss füvet és gyógynövényeket, télen pedig napon szárított réti szénát legelő tehenek adnak. Az alpesi országokban a sajttejnek is nevezett kifogástalan minőségű tej miatt sajtjaik az átlagosnál jóval finomabbak, frissebbek és természtesebbek. Többek között ezt ismerte el két arany minősítéssel a 264 tagú nemzetközi zsűri a norvégiai világversenyen is.

"A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, aminek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, mely állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtunk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető, a sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak" – mondta Elek Szabolcs, a Breier Farm tejüzemének vezetője, aki korábban Ausztriában tanulta ki a sajtkészítés mesterségét, a most díjnyertes sajtok receptúráját pedig évek óta fejlesztgette.

Elek Szabolcs

Elek Szabolcs, a Breier Farm tejüzemének vezetője – fotó: Breier Farm

"Előzetesen úgy számoltunk, hogy már egy bronz minősítés is kiváló eredmény lenne. A World Cheese Awards nevezői között ugyanis óriási tapasztalattal rendelkező, 20-30-40, sőt akár 50 éves sajtmanufaktúrák is akadnak. Ehhez képest mi kétéves működést követően kaptunk két aranyat, ami őszintén szólva minket is meglepetésként ért" – mondta Jósa István kereskedelmi vezető, aki azt is elárulta, hogy néhány hónapon belül újabb egyedülálló, szintén saját fejlesztésű sajtot dobnak majd piacra.

A Pilis kapujában elhelyezkedő 200 hektáros pomázi élménybirtokon csupán két éve kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni. Korábban a családi gazdaság elsősorban gyümölcstermesztéssel, szántóföldi kultúrák termelésével, legelő- és gyepgazdálkodással, valamint állattenyésztéssel foglalkozott, de emellett üzemeltetnek egy 3 csillagos panziót, Tanya Boltot és Tanya Bisztrót is.

Céljuk az alapítás óta eltelt nagyjából tíz évben változatlan: a vásárlók asztalára csak olyan csúcsminőségű alapanyagokból készült élelmiszerek kerüljenek, melyeket fenntartások nélkül fogyaszthatnak el. Ennek érdekében a növénytermesztés során a lehető legkevesebb vegyszert használják, a tenyésztett állatok pedig hagyományos módon, szabadtartásban nevelkednek.

sajt

A Pilis kapujában elhelyezkedő 200 hektáros pomázi élménybirtokon csupán két éve kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni – fotó: Breier Farm

A Breier Farmnál remélik, hogy sikereik nagy lökést adhatnak a magyar sajtkészítőknek és inspirálhatják a haza manufaktúrákat. Úgy látják ugyanis, hogy az utóbbi időben rengeteget fejlődött a magyarországi kézműves sajtkészítés, ami egyre inkább megmutatkozhat eredményekben akár a legnagyobb nemzetközi versenyeken is.

A Breier Farm díjnyertes sajtjai és további termékei nemcsak pomázi boltjukban, hanem az ország nagyjából 60 CBA és PRÍMA üzletében, valamint a Kifli.hu-nál is megvásárolható. A vásárlók ezen felül egyre több hotelben találkozhatnak sajtjaikkal a reggelizőasztalok kínálatában vagy az éttermek alapanyagaiként.