Melyik húsból mennyit érdemes fogyasztani?

„Az egészséges táplálkozás szempontjából rendkívül fontos a teljes értékű fehérjék fogyasztása. Ezek olyan fehérjék, melyek tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat – az emberi szervezet által nem előállítható fehérje-építőköveket – a megfelelő mennyiségben és arányban. Ilyen teljes értékű fehérjeforrás például a hús, a hal, a tej, a tejtermékek és a tojás is" – mondta el a divany.hu kérdésére dr. Bodor Zsanett, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Tudományos bizottságának tagja.

A hús tápértékét azonban sok tényező befolyásolhatja, például az állat kora, az állat neme, tápláltságának foka, az állat fajtája, a feldolgozott húsrész jellege.

A húsok a jó minőségű fehérje mellett ugyanis állatrésztől is függő mennyiségű zsírt tartalmaznak, ami befolyásolja az abból készített étel energiatartalmát.

A húsok jó forrásai a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is. Különösen fontos összetevőjük a B12-vitamin, valamint vastartalmuk, hiszen ezek a tápanyagok csak az állati eredetű termékekben találhatók meg jól hasznosítható formában és mennyiségben.

hús

A húsok jó forrásai a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is – fotó: Pixabay

Mennyi egészséges a húsból?

Ha tudni szeretnéd, mennyi hússal teszel jót szervezetednek, érdemes az Okostányért megismerned. Az alábbi szempontokat mindenképpen vegyük figyelembe:

• Fontos, hogy minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét.

• A húsfogyasztással kapcsolatosan javasolt csökkenteni a vörös húsok – sertés, birka, marha – fogyasztását: a vörös húsok heti mennyisége lehetőleg ne haladja meg a 350-500 grammot főtt, párolt, sült formában, ami nyers formában kb. 500-700 gramm. Érdemes a zsírszegényebb változatokat fogyasztani: sertéskaraj, sertéscomb, marhahátszín vagy bélszín. A legjobb a zsír szempontjából a sertés szűzpecsenyéje.

• A szárnyasok közül a lebőrözött csirkemell vagy pulykamell a legzsírszegényebb.

csirkemell

Érdemes a zsírszegényebb változatokat fogyasztani – fotó: Pixabay

A vörös húsokkal ellentétben a szárnyasoknál a zsír a bőr alatt és a hasüregben található, így könnyebb az eltávolítása.

• Érdemes hetente legalább egy húsmentes napot tartani, amelyen a fehérjét halakból, tejtermékekből, tojásból, gabonákból és hüvelyesekből szükséges fedezni.

Hetente legalább egyszer javasolt halat enni annak kedvező összetétele miatt.

Összefoglalva tehát így érdemes a húsfogyasztásodat megtervezni:

- legalább heti egy húsmentes nap,
- legalább heti egy halétel főétkezésként,
- heti maximum két vörös húst tartalmazó főétkezés,
- a fennmaradó alkalmakkor szárnyasok húsát fogyaszd főétkezésként.

hal

Hetente legalább egyszer javasolt halat enni – fotó: Pixabay

Feldolgozott húsok, felvágottak

De mi legyen a felvágottakkal, májkrémekkel, kolbászokkal, sonkákkal, virslikkel és egyéb húskészítményekkel?

A húskészítmények, feldolgozott húsipari termékek esetében törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet fogyasszunk belőlük, és ezt alkalmanként tegyük. A vásárlás során pedig azokat a termékeket válasszuk, melyek sóban és zsírban szegényebbek. Zsírszegényebbnek számítanak a sonkák, a zsíros húskészítmények közé pedig a kolbászok, szalámik, szalonnafélék tartoznak, így ezek mérséklése kimondottan ajánlott.

A húskészítmények választásakor törekedjünk a 10 százalék alatti zsírtartalmú – és a minél magasabb hústartalmú – felvágottak előnyben részesítésére.