A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Vállalatirányítási rendszer bevezetésének kihívásai az informatika szempontjából a mezőgazdaságban – gyakorlati tapasztalatok címmel Somogyvári Gábor a Techwave Zrt. konzultációs vezetője tartott előadást.

A bemutatott esettanulmány azt a folyamatban lévő feladatot részletezi, amely során egy vállalatcsoport 10 élelmiszeripari vállalatát kell egy közös rendszerbe integrálni. A cégek nemcsak különböző méretűek, hanem igen eltérő folyamatokat bonyolítanak, magyarázta.

Bemutatta, hogy az SAP rendszerek bevezetése milyen kérdéseket, kihívásokat jelentenek a vállalat dolgozói számára és milyeneket az informatikusoknak.

Valós példán keresztül vette végig a gabonafelvásárlás folyamatát és annak leképződését az SAP rendszerben. Kitért arra, hogy a rendszer nemcsak gabona, hanem tejfelvásárlás bonyolítására is alkalmas.

Egy másik példán keresztül a "tojástól a vágóhídig" folyamat 3 nagy állomását és azon belül a részfolyamatokat ismertette. Kiemelte, hogy a vállalatirányítási rendszerben a keltetésből a könyvelésig minden folyamat követhető és a rendszer képes együttműködni azokkal a szoftverekkel, amelyek vagy a gyártás, vagy az adminisztráció során szükségesek.

Indexkép: Shutterstock