Az Országnyi erdő elnevezésű projekt keretében Klaus Iohannis államfő Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökkel és Florin Citu miniszterelnök-jelölttel közösen ültette el az első tölgyfacsemetét a Dambovita megyei Uliesti-en, annak a Bukaresttől a Kárpátok hegyláncolatáig terjedő – a középkori török betörések idején a helyieknek menedékül szolgáló –Codrii Vlasiei erdőségnek a helyén, amelynek fennmaradt szigetei mára 35 ezer hektárra zsugorodtak.

Az államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia a 21. században is ipari mértékű törvénytelen erdőirtással szembesül. Iohannis a meglévő erdők, "Románia zöld aranyának" hatékonyabb védelmére és bővítésére szólította fel a hatóságokat. Rámutatott: Romániának kötelessége megőrizni a területén található, védettnek nyilvánított érintetlen erdőket, ugyanakkor szervezett és törvényes körülmények között kell hasznosítania a kitermelhető faanyagot.

Az államfő szerint az erdőt nemcsak oxigénforrásként, a légszennyezés ellenszereként fontos védeni: szerinte a klímaváltozás sivatagosodással fenyegeti Románia déli részét, és ez ellen is az erdősítés lehet az egyik a leghatékonyabb védekezés.

erdő

Az erdőt nemcsak oxigénforrásként, a légszennyezés ellenszereként fontos védeni – fotó: Pixabay

Romániában rendszeresen tüntetnek a környezetvédők az illegális erdőirtás megfékezését követelve és az erdészeket érő támadások ellen tiltakozva. Az erdészek szakszervezete szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani.

A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ami több a törvényesen kitermelhető 18 millió köbméternél.