A korlátozottan rendelkezésre álló földterületeket javasolt olyan fa fajtával beültetni, amely képes a maximális tömegű letermelhető biomasszát biztosítani. A létesítés munkálatai összekapcsolhatóak a támogatott önkormányzati közmunka programmal, a Start munkaprogrammal és a várhatóan helyükbe lépő Szociális szövetkezetek tevékenységével.

Az ’EXPRESS’ fűz Magyarországon és Európa egyre több országában, köztük Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában is bizonyított. Kiemelkedő növekedési erélye révén az energiaültetvényekben látványos fatömeget képes produkálni akár néhány év alatt. 3 éves korában a hengeresfa ültetvényben elért 20 cm feletti tőátmérőjével ez a fűzfajta magasan kiemelkedik a köztermesztésben használatos egyéb fűz és nyár fajták közül is.


1. ábra: 3 éves „Expressz” fűz (a kép bal oldalán) és AF2 nemes nyár összehasonlító kísérlet, Kapuvár, 2012.

Az ’EXPRESS’ fűz az őshonos Fehér fűz (Salix alba) szelektált fajtája, ezért ültetése a természetvédelmi követelményeknek maradéktalanul megfelel, telepítése az őshonos fafajok területarányát növeli. Mint hazai nemesítésű fűzfajta, a közép-kelet európai klimatikus viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodott, vegetációs periódusa hosszú, sarjadási képessége kiváló, ezáltal a fotoszintézis éves időtartamának megnyújtásával jelentős többlet biomassza termelésére, CO2 faszövetbe történő beépítésére képes.

Az ’EXPRESS’ energiafűz fajta teljesítményét a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag- felügyeleti Osztálya és a Silvanus Díszfaiskola, mint kizárólagos fajtatulajdonos és forgalmazó folyamatosan vizsgálja, összehasonlító kísérletekben és üzemi ültetvényekben méri a különböző termőhelyi adottságok mellett a fajtával megtermelhető fás biomassza tömeget.

Kapuvár térségében létesült összehasonlító kísérlet (1. ábra) során az ’EXPRESS’ fűz teljesítményét az AF2 nemes nyár fajtával mérték össze. A 3 éves növekedési teljesítmény szempontjából a fűz volt a jobb. A fenti kísérlet felvételezése és a pontos fatömeg összehasonlító mérése folyamatban van. A korábbi években végzett teljesítmény kísérletekben hasonló termőhelyi viszonyok között az ’Express’ fűz 45 tonna/ha/év átlagos zöld biomassza hozamot produkált.

Az egyik legnépszerűbb svéd energiafűz fajtával létesített összehasonlító kísérlet (2. ábra) 3 éves teljesítménye szerint azonos feltételek mellett az ’EXPRESS’ fajta kitermelhető faanyagának a kéregszázaléka és a kinyerhető apríték minősége a kedvezőbb.


2. ábra: 2 éves Inger (balra) és „Expressz” fűz (jobbra) összehasonlító ültetés, Kapuvár, 2012.

Az energiaültetvény tervezése során fontosnak tartjuk annak meghatározását, hogy az abból kikerülő faanyag (apríték és hengeresfa) hol, milyen célra kerül felhasználásra. Lehet-e számítani 50-80 km-es szállítási távolságon belül apríték-tüzelésű kazánok üzembe helyezésére, van-e ugyanilyen távolságon belül az aprítékot felhasználni képes és azt megfelelő áron átvenni hajlandó erőmű, esetleg térségi integrátor, aki a felvásárlást, szállítást lebonyolítja.

A Silvanus cégcsoport munkatársai hisznek a szakmai szempontok szerint meghozott döntések értékteremtő erejében. Beruházási, energiaültetvény létesítési döntés meghozatala előtt szakmai tanácsadással, konzultációs lehetőséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére. A szükséges szaporítóanyag biztosítása, az ültetvény kivitelezésének lebonyolítása során szükséges szakirányítás, igény szerint szervezési, menedzselési feladatok ellátásában munkatársaink segítséget tudnak nyújtani.


3. ábra: 3 éves „Expressz” fűz (balra) és „Drávamenti” (jobbra) összehasonlító ültetés, Kapuvár, 2012.

Az ’EXPRESS’ energiafűz fajtával, és további fás szárú energiaültetvényekben felhasználható fafajokkal, elsősorban a ’TURBO’ és ’OBELISK’ akáccal kapcsolatos bővebb információt találhatnak a www.silvanusforestry.com weboldalon.

Cégünk elérhetőségei:
Silvanus Csoport Kft. 1067 Budapest, Teréz krt. 47, fszt. 2.
T: (06 1) 354-1313
Fax: (06 1) 269-4970
E-mail: info@silvanusforestry.com