Agancsok

A tavasz első felében a gím- és dámszarvasok elhullajtják agancsaikat, azonban ha ilyet találunk, a vadgazdálkodásról és vadászatról szóló törvény értelmében szigorúan tilos magunkkal vinnünk. A földre hullott agancsok a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonát képezik. Az agancsok gyűjtését kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik, az illegális tevékenység lopásnak minősül. A bírság mértéke az értéktől és a mennyiségtől függően változhat, százezertől akár ötmillió forintig is terjedhet.


Ásványok

A természet védelméről szóló törvény értelmében a földtani természeti értékek általános védelme illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat, ősmaradványokat, tehát ezeket is tilos hazavinni. A gyűjtésre kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével rendelkezők jogosultak.

Egyes gombák, zuzmók

Az ország területén számos gomba- és zuzmófaj védettnek minősül. A védett fajok károsítása komoly kárt okozhat az élővilágban, természetvédelmi értékük általában 5-10 ezer forint közé esik darabonként.

Forrás: femina.hu

Indexkép: Pixabay