A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a járványhelyzet ellenére is fokozni tudta fellépését a faanyagkereskedelmi lánc hatékony felügyelete érdekében - írja a Nébih.

faanyag

Az illegális fakitermelés megszüntetése nemcsak gazdasági érdek – fotó: pixabay.com

A megyék besorolása

A Nébih honlapján olvasható az a helyzetjelentés, ami a 2021-ben folytatott ellenőrzések számadatai és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatokat foglalja össze.

Az ellenőrzések során szerzett tapasztalatok alapján megállapították, hogy:

 • Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye a nagyon magas kockázatú megyékhez tartozik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében  öt év alatt  csak nagyon kis mértékben változott a kockázati pontszám, Pest megyében pedig 2019 kivételével folyamatosan nőtt a kockázat
 • magas kockázati besorolást kapott Bács-Kiskun és Somogy megye  - egyik megye kockázati pontszáma sem javult az elmúlt öt év alatt
 • Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna megyék a közepesen magas kockázatú megyékhez tartoznak. Míg Hajdú-Bihar, Nógrád és Tolna megyék kockázati pontszáma öt év átlagában inkább romlott, addig Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéké inkább javult.
 • Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megye közepes kockázati besorolást kapott. Vas és Veszprém megyék kockázati pontszáma öt év alatt összességében romlott, míg Zala megye kockázati pontszáma javult. Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyék kockázati pontszáma jelentősen ingadozott, egyértelmű változás nem mutatható ki.
 • Budapest, valamint Békés, Csongrád-Csanád és Komárom-Esztergom megyék az alacsony közepes kockázatú megyékhez tartoznak. Öt év alatt Békés megye kockázati pontszáma jelentősen javult, Budapesté kismértékben javult, Csongrád-Csanád és Komárom-Esztergom megyék esetében egyértelmű javulás még nem mutatható ki.
 • Győr-Moson-Sopron megye alacsony kockázati besorolást kapott, kockázati pontszáma öt év alatt egyértelműen javult.

A faanyag-szükségletet csak jogszerűen kitermelhető forrásból szabad biztosítani

Az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítása egyrészt gazdasági érdek, másrészt az országfásítási programmal együtt a klímaváltozás káros hatásait is enyhíti, lévén, hogy a meglévő, fával borított területek fejlesztését és védelmét szolgálja.

A fa, megújuló tüzelő- és nyersanyagként a mindennapjaink része, amit a társadalom részére csak jogszerűen kitermelhető forrásból szabad biztosítani.

A klímavédelem és más közérdekű környezetvédelmi célok elérése érdekében alkotott jogszabályok egyre mélyebben érintik a fák kitermelését, fenntartható használatát és kereskedelmét is. A célok elérésének a leghatékonyabb eszköze a faanyag kereskedelmi lánc mind szélesebb körű ellenőrzése, amit a Nébih, mint a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletére kijelölt hatóság végez.

A Nébih újból számot adott az előző évben végzett felügyeleti munka eredményeiről, és az idén is elkészítette és a honlapján közzétette az illegális fakitermelés kockázatának és a faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzésének 2021. évi összefoglaló eredményeit.

faanyag

Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye a nagyon magas kockázatú megyékhez tartozik – fotó: pixabay.com

Finomításra került a megyék kockázati besorolása

Finomításra került a sok összetevős elemzés kiértékelése és a megyék kockázati besorolása is, bővült az ellenőrzések eredményeinek térképi ábrázolása is. A besorolásbeli változások pontosabb nyomon követhetőségét ezentúl a kockázati besorolás 8 kategóriája biztosítja. (1.ábra)

kockázati besorolás

1.ábra Kockázati besorolás – forrás: Nébih

Az EUTR ellenőrzések során az ismételt jogsértések egyre határozottabb szankcionálása indokolt

A Nébih által az elmúlt öt évben a faanyagkereskedelmi lánc hatósági felügyelete kapcsán elvégzett munka eredményeként feltárt jogsértések számát és azok országos eloszlását kiemelten fontos adatnak tartja a hatóság, ezért ezek térképi megjelenítését, területi eloszlásban úgynevezett forró pontok ábrázolásával tették megfelelően láthatóvá.

A Nébih szerint a kockázati pontszámok változása rámutat arra, hogy az EUTR ellenőrzések gyakorisága, hatékonysága, továbbá a jogkövetési hajlandóság több megyében nőtt, ugyanakkor fokozott EUTR ellenőrzések szükségesek a nagyon magas és magas kockázati besorolású megyéken túl azokban a közepesen magas kategóriájú megyékben is, ahol a kockázati pontszám romlott. Az elemzés alátámasztja azt is, hogy az EUTR ellenőrzések során az ismételt jogsértések egyre határozottabb szankcionálása indokolt.

A Nébih által elvégzett vizsgálatok száma jelentősen emelkedett az előző évihez képest

A Nébih:

 • 663 eljárást folytatott le
 • a megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 9844 jogszerűtlen hirdetés kiszűrése történt meg
 • az összes kirótt bírság összege (74,80 millió Ft) jelentősen emelkedett az előző évihez (44,75 millió Ft) képest
 • az elkobzott bevétel közel 102,3 millió Ft (2020-ban 16,4 millió Ft),
 • a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 2860 m3 volt

2020-tól folyamatosan zajlik az elkobzott fatermékek ingyenes, közcélú tulajdonba adása.

fa

Körültekintőnek kell lenni a faanyag vásárlása során – fotó: pixabay.com

A hirdetéseket is ellenőrzik

Nébih a hirdetésellenőrzések számának drasztikus emelésével meg akarja előzni a fogyasztók átverését, és támogatni akarja a jogkövető faanyagkereskedők tevékenységét. A közösségi média felületein megjelenő, nagy arányban jogsértőnek bizonyuló hirdetések miatt  folyamatosan felhívják a tűzifát, faanyagot vásárlók figyelmét a körültekintő és elővigyázatos vásárlás fontosságára:

https://portal.nebih.gov.hu/-/veszelyes-tuzifat-vasarolni-a-kozossegi-media-feluleteirol
https://portal.nebih.gov.hu/-/tuzifa-csalok-elkerulese-erdekeben-soha-ne-utaljon-elore-

A Nébih az ellenőrzések eredményeinek ismeretében 2022-ben is kiemelten ellenőrizni fogja a fatermék hirdetéseket, valamint a faanyag eredetének igazolását szolgáló két alapvető dokumentum meglétét: a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat.

A Nébih eredményes hatósági ellenőrzéseihez bárki hozzájárulhat azzal, ha gyanús, vagy illegális faanyag-kereskedelmi tevékenységet észlel, akkor azt haladéktalanul jelzi az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen!

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu