Egyelőre nincs gyógyír a kőrispusztulásra, gyors terjedése miatt jelenleg hazánkban és egész Európában az egyik legjelentősebb erdészeti probléma.

kőris a Bakony egyik gyakori fafajtája, ezért is nevezték el a Bakony legmagasabb kiemelkedését Kőris-hegynek, azonban hamarosan eltűnhet ez az őshonos fafajta erdeinkből. Az ok egy – valószínűleg idegen, behurcolt – gomba.

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. éves szakmai napján elismert előadók beszéltek a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt eddigi és várható hatásairól, a Verga erdővédelmi intézkedéseinek változásairól. A szakemberek a terepen is megvizsgálták a fenyő- és kőrispusztulás jeleit, a felújítási tapasztalatok eredményeit.


Az erdészeti klímazónák változása egyértelmű: gyengíti a fákat, melyek így könnyebben megbetegszenek. A klímaváltozás negatív hatása ellen úgy küzdhetnek az erdészek, hogy óvják az erdők egészségi állapotát azáltal, hogy természetességüket növelik, ökológiai egyensúlyra, a fajok sokféleségének, változatosságának megteremtésére törekednek egy helyen belül is. Azonban a változó környezeti viszonyok az utóbbi húsz évben új kórokozók megjelenését hozták magukkal a Bakonyba is, ilyen a kőrispusztulást okozó gombafaj is, mely elsősorban a környék magaskőris-állományait veszélyezteti.

kőris

A klímaváltozás negatív hatása ellen úgy küzdhetnek az erdészek, hogy óvják az erdők egészségi állapotát – fotó: Shutterstock

A magas kőris hajtáspusztulását okozó gombafajról már bebizonyosodott, hogy kórokozóként a többi kőrisfajunkat is megtámadta. A betegség jellegzetes tünetei: a levelek, a hajtások hervadása, száradása, barna foltok és nagyobb elhalások a vesszőkön, a kérgen, barnás elszíneződés a fás részekben.

Tarvágás már nem létezik az erdészeti szakmában, de előfordul, hogy ha elkezdik a beteg kőrisegyedeket eltávolítani, akkor foltokban csupasszá válnak területek. Helyükre elegyes erdőket telepítenek.

A fertőzés mértéke napjainkra megkérdőjelezi az értékes faanyagot adó kőrisállományaink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását.

A Verga területén tapasztalt kőrispusztulás, az egyre nagyobb mértékű fertőzés és az akár évenkénti egészségügyi fakitermelések nyomán a kőrises és kőris elegyes erdőrészek záródáscsökkentése révén kialakult helyzet kezelése csak átgondolt intézkedéssorozat keretében történhet, ezért a társaság 2023-ban kidolgozta kőrisstratégiáját. Tavaly nyolchektárnyi kőrispusztulással érintett erdő felújítását kezdték meg, és idén további nagy területű erdőfelújításokkal folytatódik a program.

Forrás: veol.hu