A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) szerint időszerű lenne egyes halfajok tilalmi idejének átgondolása, valamint a szabályozás rugalmasságának növelése, azonban az Agrárminisztérium szerint a jogszabályba foglalt tilalmi idők többsége kellően hosszú időt jelöl meg, így nem szükséges módosítani – írja a pecaverzum.hu.

A március és április első fele kimondottan meleg volt, a Balaton vízhőmérséklete már április elejére elérte a 15-16 Celsius-fokot. A BLKI szerint a meleg hatására a legtöbb halfaj ívása a szokásosnál 7-21 nappal korábban, az elmúlt három évtizedet tekintve pedig a legkorábban kezdődött el.

„A természetes vízi halgazdálkodás egyik fontos eszköze a tilalmi időszak, amely célja, hogy törvényileg rögzített védelmet biztosítson az értékesebb halfajaink számára az ívás és a fészekőrzés idejére. Annak érdekében, hogy ez a cél a klímaváltozás hatásai mellett is maradéktalanul elérhető legyen, időszerű lehet egyes halfajok tilalmi idejének átgondolása, valamint a szabályozás rugalmasságának növelése" – fogalmazta meg állásfoglalását a BLKI.


A Pecaverzum az Agrárminisztériumnak írt sajtómegkeresésében azt tudakolta, hogy mi a jogalkotó véleménye a kutatók megállapításáról.

„A jogszabályba foglalt tilalmi idők többsége kellően hosszú időt jelöl meg ahhoz, hogy az adott évben ténylegesen bekövetkező ívás a megjelölt határnapok közé essen, és ez egyelőre jelenleg is igaz" – írta válaszában a szaktárca. Hangsúlyozták továbbá, hogy a jogszabályban megadott tilalmi időszakok egy része régóta változatlan, más részük módosult, de mindegyikre igaz, hogy a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet megalkotásakor széles körű egyeztetés keretében történt meg felülvizsgálatuk, és ebben az egyeztetésben számos halbiológus szakember is részt vett.

Az Agrárminisztérium szerint azért sincs szükség változtatásra, mert a jogszabályi háttér jelenleg is biztosít rugalmasságot, hiszen a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 15. §-a jelenleg is lehetővé teszi, hogy a halgazdálkodási hatóság az őshonos halfajokra jogszabályban meghatározott tilalmi időt meghosszabbíthassa, ha ez indokolt.

„Az említett halfajok közül csak a süllő és a balin esetében van jogszabályban megadott tilalmi idő, és az mindkét halfaj esetében alapértelmezetten március 1-jével kezdődik, így a BLKI jelzése szerinti március első felében, illetve végén beinduló ívási tevékenységet idén is maradéktalanul lefedte a már életbe lépett tilalom" – reagált a szaktárca a kutatók megállapítására.

Indexkép: Shutterstock