Mi a vadkár?

A jogszabály szerint: „A Vtv. 75. § (2) bekezdésének alkalmazásában mezőgazdaságban okozott vadkár a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítás."

A vadak, vaddisznók jelentős anyagi kárt hagynak maguk után

Jelentős anyagi károkat hagynak maguk után a mezőgazdasági területeken – fotó: Doxmand Hungary Kft.

A vadkár jelentősége Magyarországon

A vadon élő állatok és az ember élőhelye, illetve az ember által művelt földek fedik egymást. Ezek az állatok a szokásos élettevékenységükkel, mint a vonulásukkal és táplálkozásukkal, jelentős anyagi károkat hagynak maguk után a mezőgazdasági területeken, amiket utólag már igen nehéz rendbe tenni. Egyrészt a keletkező anyagi kár is problémát jelent, de a károk rendezése és a vadásztársaságok érintettsége is visszatérő nézetkülönbségekhez vezet. Az OVA adatai szerint 2021-ben a mezőgazdasági vadkárok térítése majdnem meghaladta a 2,5 milliárd forintot országos szinten.

Vadon élő nyúl: A vadon élő állatok és az ember által művelt földek fedik egymást

A vadon élő állatok és az ember által művelt földek fedik egymást – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Mit tehetünk a vadkár ellen?

A legjobb megelőzni az ilyen károkat, és minden vele járó kellemetlenséget. A Doxmand Hungary Kft. erre nyújt megoldást.

A mostanában előforduló preventív termékek között kétségkívül az ultrahangos vadriasztók bizonyulnak a leghatásosabbnak anélkül, hogy bármilyen kárt tennénk az állatokban. A kerítések és villanypásztorok telepítése anyagilag is kedvezőtlenebb, ráadásul a vadállatok sérüléséhez és elhullásához vezethet. Számításba kell venni azt is, hogy a vadállatok közül vannak védettek, amelyekben nem szabad kárt tenni, illetve a nem védett állatoknak is biztosítani kell a megfelelő életteret, amely a kerítés és villanypásztorok esetén leszűkül.

Az ultrahangos technológia nem korlátozza az állatokat a mozgásban és nem is tesz kárt bennük.

Bírja az időjárás viszontagságait, napelemmel tölthető ultrahangos vadriasztó

Időjárásálló készülékek – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Hogyan tud nekünk segíteni a Doxmand?

A Doxmandnál nagyon fontos, hogy segítsék a gazdákat, földműveseket és gyümölcsös tulajdonosokat egyaránt a termények megvédésében. Míg a többi módszer kárt tud tenni az állatban, a Doxmand vadriasztó csak kellemetlen, zavaró érzetet okoz neki, ami miatt nem tartózkodik a területen sokáig. Az ultrahangos technológiát az orvostudományban már régóta használják, ráadásul sokkal magasabb frekvencián, mint a vadriasztók esetében, így a káros hatásoktól nem kell tartani, továbbá vannak állatok, amelyek ennek segítségével kommunikálnak.

A Doxmand azt a frekvenciatartományt kísérletezte ki, ami a vadriasztók esetében az emberi fül számára már nem hallható, ám az állatok éles hallásuk révén már észlelik. Ez a hanghullám nem ijeszti meg a vadakat, nem fognak ettől hirtelen kiszaladni az útra. Ez azért is fontos, mert ha a menekülő állatok ijedelem miatt indulnak el, akkor se-lát se-hall módban rohannak, ami emberre és állatra is egyaránt veszélyes lehet.

Töltése napelemmel biztosított

Töltése napelemmel biztosított – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Mi az ultrahang és milyen hatása van?

Ultrahangnak azokat a nagyfrekvenciás hanghullámokat nevezik, amik 20 kHz-nél nagyobb frekvencián vannak. Az emberi fül (felnőtt ember esetén) nagyjából 17-18 kHz-ig képes érzékelni a hangokat. Az állatok ezzel szemben, pl. az őzek, szarvasok és vaddisznók hallása az ember számára nem érzékelhető, magasabb frekvenciájú ultrahangot is hallják. Erre épül a technológia: az állatok érzékeny hallására.

Napelemes, ultrahangos vadriasztó

Az ultrahangot az orvostudományban már régóta használjak, a káros hatásoktól nem kell tartani – fotó: Doxmand Hungary Kft.

A Doxmand vadriasztók alapjai

Az ultrahang mellett a technikai paraméterek között nagyon fontos szempont az időjárás és a tölthetőség. Ahhoz, hogy a legjobb felhasználóbarát élményt tudják nyújtani, napelemekkel látták el a készülékeket, így töltésük a nap energiájával van biztosítva. Amennyiben nem elegendő a napsütéses órák száma, lehetőség van mobilról, külső akkumulátorról és akár hálózatról is tölteni a vadriasztókat, illetve kiegészítő napelemet is lehet hozzáadni. Utóbbi előnye, hogy könnyen változtatható az iránya, és ha déli tájolásba van állítva, akkor elegendő napsütéshez jut a vadriasztó, így a töltöttség is folyamatos lesz.

Az állatok etológiai ismeretére alapozunk

A Doxmandnál fontos, hogy az állatoknak ne okozzanak sérülést, ezért nem csak a készülékek fejlesztésére helyeznek hangsúlyt, de a vadállatokat is igyekszenek minél jobban kiismerni, hogy ehhez tudják a vadriasztókat igazítani. Folyamatosan figyelik az állatok mozgását, viselkedését, járják a területeket, emellett közvetlen az ügyfelektől kapott információk alapján fejlesztéseket végeznek. Tudni érdemes, hogy menekülő állatok révén vannak olyan vadriasztók, amik a megijesztésükre alapszanak (pl. gázágyú), és vannak, amik a távoltartásukra szolgálnak (pl. villanypásztor és kerítések). Az előbbi ijedelmet az utóbbi sérülést okozhat az állatokban.

A Doxmandnál arra alapozzák a vadriasztókat, hogy olyan kellemetlen érzést váltsanak ki a vadállatokból, hogy azok elkerüljék az ultrahangos vadriasztók által védett területeket. A Doxmand riasztókhoz nem tudnak hozzászokni, ugyanis a készülékek teljesen véletlenszerű időközönként szólalnak meg, valamint a frekvencia is véletlenszerűen változik, ezért nincs két egyforma hang. Ezzel biztosítva, hogy az állatok ne tudják kiismerni a készülék működését.

A frekvenciatartomány a vadakat riasztja, az emberi fül számára viszont nem hallható

A frekvenciatartomány a vadakat riasztja, az emberi fül számára viszont nem hallható – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Kihelyezés és elhelyezés egyszerűen

A kihelyezése roppant egyszerű, ám a készülék helyének megválasztása megfontolást igényel. A Doxmand vadriasztókhoz készítettek egy online tervezőt, ahol a Google Maps segítségével fel lehet térképezni a saját területet, hozzá lehet adni a készülékeket és virtuálisan elhelyezhetők. Így pontosan láthatóvá válik, hogy melyik készülék mekkora területet véd le, megtervezhetővé válik a védelmi stratégia.

Ha egyszer már kihelyezésre kerültek a vadriasztók, akkor karbantartásuk minimális, nem szorulnak sűrű ellenőrzésre. A legnagyobb figyelmet arra kell fordítani, hogy a napelem tiszta legyen, mert a készülék algoritmusa a napelem segítségével tudja a legjobb teljesítményt nyújtani. Miután felmérésre került, hogy honnan érkeznek a vadak és a vadriasztók elhelyezése is meg lett tervezve – ami talán a legfontosabb paraméter –, már kezdődhet is a vadak riasztása.

Szarvas a kukoricásban

Nem akar ez az őz semmi rosszat ebben a kukoricásban, mégis nagy kárt hagy maga után – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Összefoglalva mikre érdemes figyelni

  • Megfelelő készülékkiválasztás
  • Elhelyezés megtervezése a maximális védelem eléréséhez
    • A napelem megfelelő mennyiségű fényt kapjon
    • A hang akadály nélkül tudjon terjedni

Kérje Doxmand-szakértő segítségét!

Új szolgáltatásuk a Terepszemle, amiről egy vlogot is indítanak a Youtube-csatornájukon. A szolgáltatás lényege a védendő terület felmérése, a vadak vonulási irányának meghatározása, ezáltal a vadriasztók megfelelő kihelyezési helyszínének megválasztása. Céluk a gazdák segítése és a termények védelme. Folyamatosan bővülő szakmai ismereteikkel és tapasztalataikkal tudják, hogy a legjobb vadkár elleni védelem, a megelőzés.