Március végén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy rókában a magyar határtól alig több mint 20 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Batarcs (Batarci) településen, Romániában - olvasható a portal.nebih.gov.hu tájékoztatójában.

róka

A veszettség egyre inkább visszaszorul — fotó: pixabay.com

A veszettség ellen védekezni kell

A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat, harapása útján, átadhat akár az embernek is, ezért az ellene való védekezés szolgálja a humán megbetegedések megelőzését is.

Az elmúlt években Romániában, köszönhetően az elvégzett rókaimmunizációs programnak, a veszettség egyre inkább visszaszorul, de szórványosan az ország különböző részein  még előfordul. A magyar határ melletti Szatmár megyében – a jelenlegi esetet megelőzően – 2019 februárjában és a 2020/2021 telén találtak veszett állatot.

A régióban még mindig jelen van a veszettség

Magyarországon már 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot (akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bukkant fel a betegség), de a mostani Szatmár megyei eset arra utal, hogy a veszettség még mindig jelen van a régióban a kedvező járványügyi helyzet ellenére is.

Mivel a vírus Románián kívül Ukrajnában is előfordul, így hazánkban is fennáll a betegség újbóli megjelenésének kockázata.  A behurcolása többféleképpen történhet: a vadállomány mozgása, érintkezése révén természetes úton, vagy pedig emberi tevékenységgel, a betegséget hordozó kutyák és macskák illegális behozatalával. Ezért a védekezést folytatni kell itthon is, mind a háziállatokban, mind a rókaállományban!

róka

Rendszeresen elvégzik a rókavakcinázást a román és az ukrán határ mentén is — fotó: pixabay.com

Hazánkban évente kétszer vakcinázzák a rókaállományt

A rókaállomány veszettség elleni vakcinázása Magyarországon évente két alkalommal, tavasszal és ősszel zajlik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezésében. A mindenkori járványügyi helyzet alapján jelóli ki a kezelt területet a hatóság. Rendszeresen elvégzik a rókavakcinázást a román és az ukrán határ mentén is (erre idén tavasszal is sor kerül), és a veszettség esetleges előfordulásának mielőbbi felismerése érdekében folyamatosan vizsgálják a rókaállományt.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

A háziállatok tekintetében  a kutyák veszettség elleni oltása Magyarországon évente kötelező, a macskák oltása ajánlott

A Nébih felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára! Szintén lényeges, hogy a kutyák és macskák Európai Unión belüli utaztatására, valamint harmadik országból történő behozatalára szigorú előírások vonatkoznak, a jogkövető magatartás e tekintetben is kiemelten fontos!

A szakemberek azt kérik, hogy a rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatokat haladéktalanul jelentse be mindenki az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih Zöldszámán (06/80/263-244)!

Érdemes megnézni a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapját is (www.veszettsegmentesites.hu), ahol többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről kaphatunk részletesebb információkat.