Válasz Gatti #9769. hozzászólásáraAz gáz!
Április 20 vagy 21.én vetettem.
Volt amit 2x, de azis már 6levélben van.
És van olyaln is amit a 2. vetés után kizabált a galamb abba kukorica van 5leveles most.
Ilyen gyenge kelésű napraforgóm még nemvolt.
Ami szépneklátszik azis max80%os kelésű.
Ez az év nem a napraforgóé lessz!
A repce megfagyott, a búza kezd felsülni.
A kukorica az szép és a popcorn is a tök sem rossz eddig. A többit az öreg majd eldönti!
Válasz A.I. #9762. hozzászólásáraHiányzik a fekete szárnyfelület. Átlátszó volt. Lehet fiatal suszterbogár, amelyiknek még nincsen fekete szárnyfelülete, de más is, amire nem gondolunk.
Válasz Sk Laci #9761. hozzászólásáraSzia.
Ha jól látom suszterbogár. Arra keress rá, hogy egyezik-e?
Amúgy ha az, akkor simogassad, mert ragadozó ő is!
Válasz A.I. #9755. hozzászólásáraAz idei évben nem szakítok nagyot, az biztos. Mindenem max. közepes, komolyabb, említésre méltó csapadék húsvét péntekjén volt (lassan kettő hónapja, 15 mm, azóta a feljegyzésre sem méltó mennyiségek).
Válasz t.romsics #9754. hozzászólásáraMiénkben csak szórtan van. Fejlődnek is, főleg mióta megjött a melegebb idő is. A hidegben csak vánszorogtak. A nyulat meg az őzeket hagyjuk, minden parcellánk szegélye tropa. Van olyan 1 hektáros, hogy mindkét oldalán búza van, arról ne is beszéljünk.
Szerintem érződik ebből a rágási kárból is, hogy nagyon száraz az évjárat.
Válasz A.I. #9753. hozzászólásáraFoltokban (főleg a “völgyekben”, pedig itt a z is sütős) rengeteg. Máshol semmi, de az egész tábla lassan fejlődik. Persze a nyulak ott aprítják, ahol csak tudják.
Válasz t.romsics #9752. hozzászólásáraMekkora a láthatóan fertőzött szálak aránya? Nálma néhány szál lehet 1000 m².
Az a baj, erre a gombaölő sajnos semmit nem fog érni. Amin még már látszik arra meg pláne.
Holnap ránézek már én is erre a származási országra.
Válasz A.I. #9751. hozzászólásáraAz is lehet, hogy ez egy ilyen év. De fél füllel már évek óta hallani lehet, hogy Romániában nagy gondot okoz jó pár új peronoszpóra rassz, amit még nem ért utol a nemesítés (max. marketingben). Nem akarok összeesküvés elméletekbe bonyolódni, mert én sem vagyok szent. Egy kalászos-repce-kalászos-napra vetésforgóban ez simán benne lehet, mert “olyan volt a tavasz”, amilyen…
Válasz t.romsics #9741. hozzászólásáraSzia.
Nem Pio, Syngenta Surelli, fejlődéssel nincs gondom, de én is látom a gombás szálakat benne(többet mint lenni szokott), szerintem ez évjárat hozta sajátosság sajnos. A hűvös(hideg) május.
Válasz t.romsics #9747. hozzászólásárakérdezz konkurens gyártót, ad tanácsot biztos, egy-egy fémzárszám is lehet hibás tétel, inkább a hibás a ritka, próbáld meg, fényképeket küldjél a gyártónak, szemlézze meg, neked nem kerül semmibe
Válasz zsoltrs #9744. hozzászólásáraDe a kettő vetésterületét, ebből fakadóan az arról lehordott méz mennyiségét ne hasonlítsuk össze. Azon kívül még megemlíthető a vetőmag előállítás prioritása, ott nem lehet pardon, az árutermelés meg sikerül, ahogy sikerül…
Válasz HektárHarcos #9717. hozzászólásáraÉn 30 évig voltam egy agrár cégnél területi képviselő, nagyon sok mindenkivel jóban voltam és adtam el olyan csodaszert, aminek semmi értelme nem volt. :-)
Általában nem ártott, de a hatását igazán bizonyítani nem tudtuk.
Pio 185-ös végű hibriddel ki, hogy áll. Van egy táblám belőle, ami a szép kelést követően toporog csak, a térdemig sem ér. Most már látszik, hogy miért, rengeteg benne a peronoszpórás egyed. A vetőmag romániai előállítású, kiváncsi vagyok, hogy az volt e fertőzött, vagy a földemben van a hiba.
Leptostar 200SL(acetamiprid) lehet fújni naprára? Látom nagybetűvel hirdeti a címkén, h 0.25l/ha.
Viszont a cimekejen úgy van, h napraforgó (vetőmag). Szóval amiből olaj lesz azt nem lehet ezzel fújni?
Válasz mtz1221 #9732. hozzászólására7 pettyes katica báb . Nekem is van pár db . Legalább a tetveket megeszik . hogy látszik a He630 más a levele. Jobban követi a napot .
Válasz JDFERI #9707. hozzászólásáraMa ahogy a határt jártam, olyan szépen körözött az utólag vetett napratábla felett egy ragadozómadár. Azon gondolkodtam, hogy ezeket kellene valahogy elszaporítani, na meg a rókákat. Ha minden gazda venne 5 sólyomfiókát meg egy rókakölyköt egyből javulna a helyzet. A temun nem találok sajna!
Válasz JDFERI #9707. hozzászólásáraSemmi, nyulak ugyanúgy benne vannak , szórtunk benzonátot is de mégis rágják, pedig olyan büdös van a naprában meg keserű is de le se szar… ák.
9771 hozzászólás
Igy áll a napra . https://youtu.be/SQI9O237TVU?si=FaEJFEo9u19T1SNU
Válasz Gatti #9769. hozzászólásáraAz gáz!
Április 20 vagy 21.én vetettem.
Volt amit 2x, de azis már 6levélben van.
És van olyaln is amit a 2. vetés után kizabált a galamb abba kukorica van 5leveles most.
Ilyen gyenge kelésű napraforgóm még nemvolt.
Ami szépneklátszik azis max80%os kelésű.
Ez az év nem a napraforgóé lessz!
A repce megfagyott, a búza kezd felsülni.
A kukorica az szép és a popcorn is a tök sem rossz eddig. A többit az öreg majd eldönti!
Válasz rtamas1976 #9768. hozzászólásáradehogy, már április végé na földben volt, csak júniusba kelt ki amikor esőt kapott.
Válasz Gatti #9767. hozzászólásáraMásodvetés?
Itt ilyen
sok reményt nem fűzök hozzá

Válasz Sk Laci #9763. hozzászólásáraSzia.
Akkor nem az, de gyanítom valami ragadozó lehet. Levéltetvek sok mindenkit bevonzonak.
Már az alsó levelek kókadnak fonnyadnak. Eddig 2022. Hátha az árak így kilőnek.
Válasz A.I. #9762. hozzászólásáraHiányzik a fekete szárnyfelület. Átlátszó volt. Lehet fiatal suszterbogár, amelyiknek még nincsen fekete szárnyfelülete, de más is, amire nem gondolunk.
Válasz Sk Laci #9761. hozzászólásáraSzia.
Ha jól látom suszterbogár. Arra keress rá, hogy egyezik-e?
Amúgy ha az, akkor simogassad, mert ragadozó ő is!
Katicabogártól 1 óra irányában milyen bogár az???

Teszek be másik képet is, hátha jobban látni
Jobb képpel nem tudok szolgálni, mert amikor közelítettem a mobillal, egyből átszaladt a levél másik oldalára, majd elbújt a sürübb részen.
Válasz mocsencsi1 #9759. hozzászólásáraMennyi volt a hektárköltsége és mit láttatok a növényen?
Válasz termelo #9758. hozzászólásáraNa igen, volt valami cymbal-hoz hasonló anyag, karbendazimmal kutyulgatták, nem volt nagy dobás, sőt.
https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/108841-napraforgo-peronoszpora
"régebben" felszívódó cimoxanil hatóanyaggal próbáltak védekezni
elvileg kuratív
Válasz t.romsics #9756. hozzászólásáraNálunk nem (csak) a csapad hiány, inkább annak az eloszlása a hiba, meg az, hogy alig 1 hónapja még fagyott.
Válasz A.I. #9755. hozzászólásáraAz idei évben nem szakítok nagyot, az biztos. Mindenem max. közepes, komolyabb, említésre méltó csapadék húsvét péntekjén volt (lassan kettő hónapja, 15 mm, azóta a feljegyzésre sem méltó mennyiségek).
Válasz t.romsics #9754. hozzászólásáraMiénkben csak szórtan van. Fejlődnek is, főleg mióta megjött a melegebb idő is. A hidegben csak vánszorogtak. A nyulat meg az őzeket hagyjuk, minden parcellánk szegélye tropa. Van olyan 1 hektáros, hogy mindkét oldalán búza van, arról ne is beszéljünk.
Szerintem érződik ebből a rágási kárból is, hogy nagyon száraz az évjárat.
Válasz A.I. #9753. hozzászólásáraFoltokban (főleg a “völgyekben”, pedig itt a z is sütős) rengeteg. Máshol semmi, de az egész tábla lassan fejlődik. Persze a nyulak ott aprítják, ahol csak tudják.
Válasz t.romsics #9752. hozzászólásáraMekkora a láthatóan fertőzött szálak aránya? Nálma néhány szál lehet 1000 m².
Az a baj, erre a gombaölő sajnos semmit nem fog érni. Amin még már látszik arra meg pláne.
Holnap ránézek már én is erre a származási országra.
Válasz A.I. #9751. hozzászólásáraAz is lehet, hogy ez egy ilyen év. De fél füllel már évek óta hallani lehet, hogy Romániában nagy gondot okoz jó pár új peronoszpóra rassz, amit még nem ért utol a nemesítés (max. marketingben). Nem akarok összeesküvés elméletekbe bonyolódni, mert én sem vagyok szent. Egy kalászos-repce-kalászos-napra vetésforgóban ez simán benne lehet, mert “olyan volt a tavasz”, amilyen…
Válasz t.romsics #9741. hozzászólásáraSzia.
Nem Pio, Syngenta Surelli, fejlődéssel nincs gondom, de én is látom a gombás szálakat benne(többet mint lenni szokott), szerintem ez évjárat hozta sajátosság sajnos. A hűvös(hideg) május.
Válasz termelo #9749. hozzászólásáraBármikor hívhatsz. 06305372982
Pio P64LE185 hibrid.
Válasz t.romsics #9741. hozzászólásáraNekem ua, tudunk értekezni máshol. Itt már folyamatban van…
Válasz t.romsics #9747. hozzászólásárakérdezz konkurens gyártót, ad tanácsot biztos, egy-egy fémzárszám is lehet hibás tétel, inkább a hibás a ritka, próbáld meg, fényképeket küldjél a gyártónak, szemlézze meg, neked nem kerül semmibe
Válasz uff #9746. hozzászólásáraEzért gyűjtenék infót, van-e esetleg még valakinél ilyen eset. Mert egy fecske…
Válasz t.romsics #9741. hozzászólásáravetőmag hiba, reklamáld meg
Válasz zsoltrs #9744. hozzászólásáraDe a kettő vetésterületét, ebből fakadóan az arról lehordott méz mennyiségét ne hasonlítsuk össze. Azon kívül még megemlíthető a vetőmag előállítás prioritása, ott nem lehet pardon, az árutermelés meg sikerül, ahogy sikerül…
Válasz t.romsics #9742. hozzászólásáraA vetőmagnak szánt napraforgó is virágzik.
Válasz HektárHarcos #9717. hozzászólásáraÉn 30 évig voltam egy agrár cégnél területi képviselő, nagyon sok mindenkivel jóban voltam és adtam el olyan csodaszert, aminek semmi értelme nem volt. :-)
Általában nem ártott, de a hatását igazán bizonyítani nem tudtuk.
Válasz zsoltrs #9737. hozzászólásáraAzért nem lehet szerintem, mert a mézben kimutatható lesz.
Pio 185-ös végű hibriddel ki, hogy áll. Van egy táblám belőle, ami a szép kelést követően toporog csak, a térdemig sem ér. Most már látszik, hogy miért, rengeteg benne a peronoszpórás egyed. A vetőmag romániai előállítású, kiváncsi vagyok, hogy az volt e fertőzött, vagy a földemben van a hiba.
Válasz zsoltrs #9737. hozzászólásáranaprának nem hinném hogy baja lesz tőle, inkább a belőle készült olaj miatt nem írják rá.
kösz mindenkinek, megyek és fújom, mert nem bírok a végén belemenni. Most van először, és úgy nézem utoljára is exresses naprám.
Válasz mtz1221 #9735. hozzászólásáraFelénk aki időhiányban szenved néha egyben teszi ki a kettőt.
Sziasztok
Leptostar 200SL(acetamiprid) lehet fújni naprára? Látom nagybetűvel hirdeti a címkén, h 0.25l/ha.
Viszont a cimekejen úgy van, h napraforgó (vetőmag). Szóval amiből olaj lesz azt nem lehet ezzel fújni?
Köszi
Válasz mtz1221 #9735. hozzászólásáraHivatalosan 1 hét, de nekem 3 nap után se lett baja.
Express után hány napra mehet az egyszikű írtó ?
Válasz HektárHarcos #9733. hozzászólásáraAz lesz az..
Válasz mtz1221 #9732. hozzászólására7 pettyes katica báb . Nekem is van pár db . Legalább a tetveket megeszik .

hogy látszik a He630 más a levele. Jobban követi a napot .
Csal a kép, inkább olyan krumplibogárra hasonlít élőben. Volt másikon sok katica is, azt felismerem.
Válasz mtz1221 #9729. hozzászólásáraKatica lárva
Válasz mtz1221 #9729. hozzászólásáraHa jól látom, Katica. De ahol katica, ott tetű is van.
Ez mi a fene rajta ? Kellene vele valamit kezdeni, még bele lehet menni ?
Válasz JDFERI #9707. hozzászólásáraMa ahogy a határt jártam, olyan szépen körözött az utólag vetett napratábla felett egy ragadozómadár. Azon gondolkodtam, hogy ezeket kellene valahogy elszaporítani, na meg a rókákat. Ha minden gazda venne 5 sólyomfiókát meg egy rókakölyköt egyből javulna a helyzet. A temun nem találok sajna!
Válasz JDFERI #9707. hozzászólásáraSemmi, nyulak ugyanúgy benne vannak , szórtunk benzonátot is de mégis rágják, pedig olyan büdös van a naprában meg keserű is de le se szar… ák.
Válasz hashtag #9721. hozzászólásáraÉn azért nem foglalkozok a földönkívüliekkel mert nem láttam még 1-et se...

Ha rászórok valamit a növényre és nem látom rajta akkor az is így járt. Nem érdekel mit mondanak a tudósok ahogy az sem mit mondanak az UFO-król
Válasz hashtag #9724. hozzászólására

Válasz Praetor #9722. hozzászólásáraMajd gondolok rád

Hagyok egy csíkot, hátha az ndvi is mutatja majd. Vagy nem
Válasz JDFERI #9707. hozzászólásáraPróbáltuk többször is, de nem ér semmit sem.
Válasz hashtag #9721. hozzászólásáraKontroll lesz?