Zöld utat kapott az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég kísérlete, miszerint 750 millió genetikailag módosított hím szúnyogot engednek szabadon Floridában és Texasban. A beavatkozásra a floridai agrár- és fogyasztóvédelmi hatóság adta meg az engedélyt – írja a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

A cég szerint beavatkozás nem veszélyes az emberekre, mert csak hím szúnyogokat engednének szabadon, azok pedig nem csípnek – fotó: Pixabay

A génmódosított Aedes aegypti szúnyogok olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyek csökkentik a nőstény utódok túlélési esélyeit. A kutatók reményei szerint ezzel jelentősen csökkenteni lehet a szúnyogpopulációt, sőt a zika, valamint a dengue-láz terjedését is.

A környezetvédők és a terv más ellenzői úgy vélik, a kísérlethez nem kapcsolódnak megfelelő hatástanulmányok, ezért tiltakoznak a gyakorlati megvalósítás ellen. A brit cég szerint azonban a Jurassic Park-kísérletnek is nevezett beavatkozás azért sem veszélyes az emberekre, mert csak hím szúnyogokat engednének szabadon, azok pedig nem csípnek.