Múlt héten egy izlandi gazdát az a meglepetés érte, hogy egy 30 éve használaton kívüli fúrólyukból gejzír tör elő a háza mellett.

Az új gejzír óránként többször is kitör és 30 méteres magasságig is felmegy.

Az ország nyugati részén gazdálkodó Hannes Sigurður Sigurðarson először múlt kedden az egykori fúrólyuk helyén vett észre egy kis vizet.

Régen az üvegházakat forró vízzel fűtötték, ehhez fúrták a lyukat még 1947, ám a kilencvenes évek elején lezárták és azóta nem használták.

Külön érdekessége a sztorinak, hogy miután a gazda felfedezte a vizet a lyukban, elment ebédelni. Később a felesége szólt neki, hogy gejzír van az udvaron.

A férfi eleinte azt hitte, hogy teljesen normális, ha egy kútból gejzír tör elő Izlandon, de azóta kiderült, hogy ez egy meglepő jelenség.

Geológusok szerint a kút mélysége nem lenne elegendő ahhoz, hogy a víz ilyen erővel és ilyen magasra törjön fel, sőt ahhoz, hogy a víz 30 méteres magasságig felmenjen, elméletileg forróbb vízre lenne szükség.

A gejzírt még nem nevezték el, viszont izlandi turistalátványosságának számító gejzírek, a Strokkur és a Nagy Gejzír közelében fekszik.