Magyarországon is honos a kormos varjú, amely mezőgazdasági területeken, erdők szélén, fasorokban, ligetekben fordul elő, védett, természetvédelmi értéke 25.000 forint. És mint már számtalanszor kiderült: rendkívül okos madár.

A tudósok már kiderítették, hogy fel tudja ismerni és meg tudja különböztetni az eltérő emberi hangokat, és összetett gondolkodásra képes. A Science tudományos magazin honlapján megjelent friss tanulmány szerzői pedig azt állítják, hogy a kormos varjú képes számolni és a hangjával – károgással – jelezni az egyet, a kettőt, a hármat és a négyet.


A kutatók három madárnak, különböző hangmintákkal tanították be a négy számot, amiket vizuálisan is megmutattak nekik. A betanítás során a helyes választ jutalomfalattal, lisztbogárral díjazták. Míg az egyet 100 százalékos pontossággal tudták elkárogni, a kettőt 60, a hármat 50, a négyet viszont már csak 40 százalékkal. A látott négy tárgyra olyannyira nem akartak négyet jelzően károgni, hogy gyakran előfordult, hogy nem voltak hajlandók folytatni a kísérletezést.

A magasabb számok előtt a varjak kivártak, és később adták meg a helyes választ, mintha magukban is számoltak volna.