Negyedik napja tart a tüntetés Újvidéken, és egyelőre nem látni a végét, mert a belgrádi tárgyalások Ana Brnabić kormányfővel nem vezettek eredményre. A gazdák követeléseire semmilyen érdemi választ nem adott a kormányzat.

Egyelőre egy órás figyelmeztető zárlatot tartottak a Mihajlo Pupin sugárút teljes hosszában és a Péterváradi hídon, de utána visszatértek a tartományi képviselőház elé.


A gazdák a napraforgó felvásárlási árát tonnánkénti 700 euróban szeretnék minimalizálni. Ezzel szemben a kormány 535 eurót ajánlott... Az üzemanyagárban sem történt változás, a jövedékiadó-mentesség (100 literes határig kérik) bevezetését lehetetlennek tartja a kormány, cserébe 60 literig literenként 22 dinárral támogatnák a gazdákat. Azt ígérik, hogy ezt előre kifizetik, de ennek a részletei egyelőre nem világosak.

A kormány engedményeit keveslik a gazdák – videó: Pannon RTV

Az olajok kiviteli tilalmának a feloldásába belement a kormány, és bejelentette, hogy a gazdáknak naponta kétszer tölthetnek gázolajat 60 literes kannába a NIS töltőállomásain. Ehhez agrárkártyákat is kiadnak gyorsított eljárásban, ezen felül hitelmoratóriumot is bevezetnek. A műtrágya-támogatást elvetik, a tejtermelőket literenként 15 dináros pótlékkal kárpótolnák.


Az eredménytelenség hatására a szabadkai gazdák is részleges útzárral, felvonulással tiltakoztak az eredménytelen tárgyalások miatt, bár egyelőre teljes útlezárást a lakosság érdekében nem terveznek.

Források: Pannon RTV, Szabad Magyar Szó

Indexkép: YouTube/PannonRTV