Ennek a különleges citromnak a termése egy kéz ujjaira emlékeztet, innen ered a növény neve. A sokujjú kézhez hasonló termés látványa sokak szerint egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. Kandírozott formában Ázsia-szerte népszerű csemege, nálunk azonban csak ritkán lehet találkozni vele. Pedig érdemes megismerni ezt a különleges növényt. Mit kell tudni róla?

Jellemzői

A kis fán termő citrom növekedése során kezdetben lila (akárcsak a fiatal levelek), utána zöld, végül élénksárga színű. A termések akár 15-30 cm-es hosszúságúra is megnőhetnek. Belsejük nem olyan, mint az általunk ismert citromé, hanem egységesen fehér, nincsenek magjai, sem leve. A Buddha keze egyesek szerint intenzív citrusillatú, mások szerint azonban az ibolyáéra hasonlít az illata.

A melegebb éghajlatú országokban ezek a fák folyamatosan hozzák rózsaszínű vagy fehér virágaikat – melyek kétszer akkorák, mint más citrusfélék virágai –, illetve érlelnek termést. A mi éghajlatunkon a dézsás megoldás jöhet szóba.

Buddha keze citrom

A termés külseje egy kéz ujjaira emlékeztet – fotó: Pixabay

Igényei

Ha mi is megpróbálkoznánk a tartásával, jó, ha tudjuk, hogy a Buddha keze citromfa a jó vízelvezetésű talajt kedveli, és még a nagyon forró napokon is elég hetente egyszer öntözni. Fényigényes, de a félárnyékot is jól tűri. A meleget kimondottan kedveli, és rendkívül fagyérzékeny, de az extrém hőséget nem szereti. Legjelentősebb kártevője a citrusaknázómoly, de a levéltetvek is gyakran megtámadják. Metszést nem igényel, rendszeres tápoldatozást azonban igen.

Télen egy télikertben vagy egy fűtetlen helyiségben kell elhelyezni a növényt, világos és szellős helyen, kb. 10-15 °C-on. Vigyázzunk, hogy ekkor se öntözzük túl.


Felhasználási módjai

Elsősorban aromás héját használják fel, főleg sütemények, italok ízesítésére. Termésének belseje sokkal keményebb, tömörebb, mint az általunk megszokott citromé, egyáltalán nem lédús, de ehető, miután a keserű, külső sárga héjat lehámoztuk róla. Felszeletelve kiváló salátába téve. Kandírozva is nagyon finom, dzsem és likőr is készíthető belőle, de sokan illatosítóként is használják.

Kínában a hosszú élet és a boldogság egyik szimbóluma. Japánban népszerű szilveszteri ajándék, mert úgy tartják, szerencsét hoz. Ázsia-szerte továbbá a hagyományos orvoslásban is használják.