Szőrös András és Szőrösné Kisjuhász Éva több évtizede foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában. Korábban a dísznövény és a vágott virág adta a gazdaság fő profilját, napjainkban viszont a Szőrös és Kisjuhász kertészet egyik jelentős lábát a szamócatermesztés, a másikat pedig az egyhektáros citromültetvény adja.

A citrom márciusban virágzik, a termések novemberre-decemberre érnek be. Az érés folyamata lassú, jelentősen függ a napütéses órák számától. A gyümölcsök a levelek takarásában, az árnyékosabb részeken nehezen sárgulnak be teljesen.

A magyarországi citromszezon november közepétől januárig tart. Egy citromfa 10 kg körüli termést ad az idény során. A szüret folyamatos, Szőrösék hetente 2-3 alkalommal visznek citromot a piacokra.

Miután leszedték, csak megmossák a gyümölcsöt, nem kezelik sem gombaölő szerekkel és nem is viaszolják, ahogy az import citromoknál bevett szokás.

Citrommal először csak hobbiból kezdtek el foglalkozni, néhány tővel, azonban gyorsan kiderült számukra, hogy citromtermés bőséges, és kereslet is van a Magyarországon termesztett, kezeletlen citromok iránt. Így közel 10 éve arra az elhatározásra jutottak, hogy nagyobb számban ültetnek citromfákat.

A tulajdonosok elmondása szerint az tulajdonképpen a véletlen műve, hogy az egyik legfinomabbnak és legkülönlegesebbnek tartott citromot, a Meyer citromot kezdték el termelni. Ennek a citromnak vékony és sima a héja, igen lédús, nagyon aromás. Kevésbé savas és kerekebb a formája, mint általában a citromoknak.

Magyarországon a hideg telek miatt a citrom szabadföldön nem nevelhető. A Szőrös és Kisjuhász kertészetben is fűtött fóliasátrakban tartják a citromfákat, ügyelve arra, hogy a páratartalom mindig optimális legyen. Télen fával fűtenek, hogy éjszakánként is tartani tudják 10 Celsius fokos hőmérsékletet.

A 2016-os fagykár, valamint a hely szűke miatt bokorformára, kordonosan nevelik a citromfákat. A metszésnél sem cél a mutatós koronaforma kialakítása, arra ügyelnek, hogy a kordonok közötti sorközök járhatók maradjanak.

Az egész ültetvényen csepegtető öntözőrendszer került kiépítésre és az öntözés – napi 2x15 perc – automatikusan történik. A citromültetvény gyommentesítését tyúkok végzik és gyümölcsérés után birkatrágyázzák vagy műtrágyázzák az ültetvényt.

Szőrösék a citromtermesztést autodidakta módon tanulták meg. Figyelték a növények változásait, fejlődését, hogy kitapasztalják, hogyan tudják a legjobban támogatni növekedésüket és a bőséges terméshozamot.


A citromültetvény leggyakoribb és tulajdonképpen legnagyobb problémát jelentő kártevői a levéltetvek, pajzstetvek, ellenük ragadozó fürkészdarazsakat szoktak bevetni, illetve nyári éjszakákon olyan szerekkel permeteznek, amelyek fényre, melegre lebomlanak.

A levéltetvek nemcsak a növényeket károsítják, hanem a mézgájuk évekig fennmarad a leveleken, ugyanis a citromfa lassan, évek alatt váltja a lombját, és a mézgás levelek több év termését is elszínezhetik. Persze, egy mosással ez a „kormosság" eltüntethető és nem okoz minőségromlást a citromban.

Virágzáskor posztméheket használnak, hogy biztosan megtermékenyüljenek a virágok.

Nincs bio minősítése a citromültetvénynek, de igyekeznek minél környezettudatosabban, fenntarthatóbb módon termelni. A biológiai gazdaságokban engedélyezett kondicionáló, immunerősítő szereket használnak, ugyanakkor szeptembertől, amikor kezdődik az érés, már semmivel sem kezelik a fákat.

A lajosmizsei citrom értékét jelentősen növeli, hogy rövid szállítási úton jut el a fogyasztókhoz és teljesen éretten szedik le a gyümölcsöt, így jól érvényesülnek különleges zamatjegyei.

Pár hét múlva ismét kezdődik a magyar citrom szezonja és citromérés idején Szedd magad! akciókat is hirdet a Szőrös és Kisjuhász Kertészet.

Indexkép: Shutterstock