Emelkedő kávéárak

Az Olam Food Ingredients (OFI) jelentése szerint a kávébab ára az elmúlt évben megduplázódott, részben a rekordszintű szállítási költségek részben pedig a Brazíliában tapasztalt szélsőséges időjárási események miatt. Az ellátócég közzétette kilátásait, amelyekben részletezik a kávétermesztési műveleteik rugalmasságának és méltányosságának növelése érdekében végzett helyszíni beavatkozásokat.

A kávébab ára az elmúlt évben megduplázódott, részben a rekordszintű szállítási költségek részben pedig a Brazíliában tapasztalt szélsőséges időjárási események miatt.

A kávébab ára az elmúlt évben megduplázódott, részben a rekordszintű szállítási költségek részben pedig a Brazíliában tapasztalt szélsőséges időjárási események miatt. Fotó: Pexels

A FoodIngredientsFirstnek nyilatkozva Vivek Verma, az OFI kávérészlegének vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a közelmúltbeli árnövekedés nem pótolta az évek óta tartó alacsony árakat és az éghajlati szélsőségek okozta veszteségeket.

"Mivel a kávéfáknak akár öt évbe is beletelik, mire beérnek, a gazdák több szezonon keresztül nyalogatják a sebeiket" - mondta Verma. "Eközben a kereslet szerencsére és a vendéglátóhelyek bezárása ellenére stabil maradt, a fogyasztók otthon újra elkészítik kedvenc eszpresszójukat vagy hideg kávéjukat. Most azonban többet szeretnének" - tette hozzá.

"A vásárlók és a fogyasztók nem csak a megvásárolt kávé eredetéről akarnak tudni, hanem arról is, hogy a kávéjuk pozitív történeteket hordoz az emberek számára és konkrétan arról a környezetről, ahonnan származik."

A kereslet szerencsére és a vendéglátóhelyek bezárása ellenére stabil maradt, a fogyasztók otthon újra elkészítik kedvenc eszpresszójukat vagy hideg kávéjukat.

"A kereslet szerencsére és a vendéglátóhelyek bezárása ellenére stabil maradt, a fogyasztók otthon újra elkészítik kedvenc eszpresszójukat vagy hideg kávéjukat." Fotó: Pexels

Az Innova Market Insights 2021-es piaci jelentése szerint a győzedelmeskedő átláthatóság továbbra is vezető trendként tartja magát az élelmiszerláncban, és az érintésmentes és biztonságos kategóriák termékei iránt is nagy a kereslet.

Kávé-kutatás meglepő eredményekkel

Egy év telt el azóta, hogy az OFI bejelentette a Coffee LENS (Livelihoods, Education, Nature at Scale) elnevezésű, a kávé fenntarthatóbb jövőjéért tett nyilvános kötelezettségvállalásait. Ez idő alatt a kávétermelés iparága tovább küzdött a Covid-19 pandémia társadalmi-gazdasági következményeivel, és sokan feltették a kérdést, hogy nem lesz-e mindez egyszerre túlságosan sok követelmény a kávé-kistermelők számára.

A vállalat hangsúlyozta, hogy a méretarányos hatás eléréséhez az egész gazdaságra kiterjedő megközelítésre van szükség. "Ahhoz, hogy a kávétermelés el tudja tartani a gazdákat, egy terményen túl azt is meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan növelhetjük a teljes jövedelmet" - mondta el Juan Antonio Rivas, az OFI fenntarthatósági és üzletfejlesztési részlegének globális vezetője és alelnöke. "Olyan kutatási partnerekkel együtt, mint a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Intézet (International Institute of Tropical Agriculture - IITA), felmértük, hogy mely növényeket lehet a kávéval együtt termeszteni a gazdaságok össztermelésének növelése érdekében. A manióka például fontos élelmiszernövény, valamint készpénzes jövedelemtermelő, de a kávétól elkülönítve kell termeszteni, hogy a két növény ne konkuráljon egymással" - részletezte a szakember.

A fajta-diverzifikációs támogatások és társültetési vagy termesztési tevékenységek hozzák a legnagyobb hozamot a gazdák számára.

A fajta-diverzifikációs támogatások és társültetési vagy termesztési tevékenységek hozzák a legnagyobb hozamot a gazdák számára. Fotó: Pexels

Támogatási stratégiák

Dél-Amerikában az OFI a Heifer International-el dolgozik együtt a Beyond Coffee (Túl a kávén) projekten. "Meg tudtuk határozni, hogy mely fajta-diverzifikációs támogatások és társültetési vagy termesztési tevékenységek hozzák a legnagyobb hozamot a gazdák számára.

"Nicaraguában ez a Maracuja növény lett, Hondurasban pedig a párhuzamosan tartott méhcsaládok és a méztermelés, Mexikóban ugyanakkor a tyúkok és a tojástermelés"

- tárta fel meglepő tapasztalatait Rivas. "A projekt második fázisában több partner is csatlakozott hozzánk, ami lehetővé tette, hogy kiterjesszük a tevékenységünket, hogy 2025-re több mint 6000 kávétermesztőt állíthassunk rá a fenntartható megélhetéshez vezető útra. A nemek közötti integráció és az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó gyakorlatokra vonatkozó átfogó stratégia azt is biztosítja majd, hogy a társadalmi és a környezetvédelmi célok között ne legyenek kompromisszumok." Az OFI a jövő év elején teszi közzé első teljes hatásjelentését, hogy igazodjon éves fenntarthatósági jelentéséhez.

(Forrás: Foodingredientsfirst)