Brazíliában ugyan idén nagyobb lehet a kávétermés, mint a tavalyi évben volt, de így is elmarad majd a két évvel ezelőtti rekordtól és az elemzők várakozásától. Ez pedig nem jó hír a kávé szerelmeseinek. - olvasható a napi.hu cikkében.

kávé

A brazil termelésnek kulcsszerepe van a világ kávépiacán — fotó: pixabay.com

A piaci szakértők csalódottak

A világ legnagyobb kávétermelő országában, Brazíliában az idén 55,74 millió zsák kávét takaríthatnak be a farmerek, ami a 2021-es termésnél közel 17 százalékkal több - adta hírül az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportál.

A gondot csak az jelenti, hogy ez a becslés a piaci szakértők várakozásától jelentős mértékben elmarad. A brazil termelésnek kulcsszerepe van a világ kávépiacán. Ha ez az átlagosnál kisebb, akkor törvényszerűen hiány alakul ki, ami könnyen hozzájárulhat majd ahhoz, hogy a kávé ára továbbiakban is a jelenlegi tízéves csúcs közelében maradjon.


A két évvel ezelőtti rekordtermés most csak álom marad

Az állami élelmiszer-ellátási hivatal becslései szerint (Canab) 38,78 millió zsákos termelést várnak az arabica kávéfajtából, ami 23 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A robusta kávéból a termés azonban előreláthatólag csak négy százalékkal, 16,9 millió zsákra nőhet.

kávés csésze

Ha nem is luxuscikk, de azért drága — fotó: pixabay.com

A kávé továbbra is drága maradhat

2020-as rekordév eredményétől a teljes termelés így jóval elmarad majd, ami a Canab becslése szerint 63 millió zsák volt. A Canab számítása azt jelenti, hogy a világ kávépiaca jó, ha egyensúlyban tud maradni az idén, bár több millió zsákos hiány is jelentkezhet, ami stabilan tartja a jelenlegi árakat.