Egy új kutatás feltárta, melyik az a 10 étel, amely a következő évszázadban már nem lesz kapható a boltokban és az éttermekben. A legnagyobb veszély a csirkefalatkákra és a halrudacskákra leselkedik, de a legtöbb húsféle és az édességek, illetve egyéb népszerű ételféleségek is érintettek lesznek a dologban – írja az origo.hu
A tenger gyümölcsei és a halrudak az óceán biológiai sokféleségének védelmére vonatkozó szigorúbb előírások miatt tűnhetnek el – fotó: pixabay.com
Egy friss tanulmány szerint alig 100 éven belül elbúcsúzhat az emberiség a halrudacskáktól, a csirkehústól, a környezeti változások miatt ugyanis főleg növényi alapúvá válik az emberek táplálkozása.
A kutatás eredményei szerint a csokoládé is hiánycikk lesz, aminek az az oka, hogy a kakaócserjéket nehéz lesz termeszteni a génmódosított tervek alapján.
A tenger gyümölcsei és a halrudak az óceán biológiai sokféleségének védelmére vonatkozó szigorúbb előírások miatt tűnhetnek el, míg a csirkefalatok, a marhahús és a sertéshús iránti kereslet amiatt csökkenhet amiatt, mert a társadalom a növényi alternatívákat helyezi előtérbe az állatok kihalásának megakadályozása érdekében.
Az avokádó is eltűnhet, mert igencsak költséges lesz a termesztése és szállítása, ezenkívül – ahogy a kakaó esetében – a klímaváltozás is kedvezőtlen hatást gyakorol a termesztésére is.
A szakértő szerint a következő élelmiszerek vannak eltűnőfélben:
- Tenger gyümölcsei és halrudacskák (36% az esély az eltűnésére) – helyükbe az algaalapú és laboratóriumokban kifejlesztett helyettesítők léphetnek, fenntartható és etikus alternatívát kínálva a klasszikus halételekkel szemben.
- Csirkefalatok (32% az esély az eltűnésére) – helyette növényi alapú alternatívák, szója vagy borsófehérje állhat rendelkezésünkre, környezetbarát és erőszakmentes verzióként.
- Marhahús (30%-os eséllyel tűnik el) – a növényi alapú hamburgerek, a gomba alapú pogácsák és a laboratóriumban termesztett húshelyettesítők váltják fel majd a hagyományos marhahúst, a túlzott húsfogyasztás káros környezeti hatásait csökkentve.
- Sertéshús (28%-os eséllyel mondunk le ról) – egyre inkább a mesterségesen előállított, illetve növényi termékekkel helyettesítik majd, de a rovarokból kinyert fehérje is környezetbarát megoldásként terjedhet el.
- Tofu (27 százalék rá az esély, hogy ez is eltűnik a boltokból) – akik a veganizmus híveként a tofura támaszkodtak, mint elsődleges fehérjeforrásra, kénytelenek lesznek más alternatívát keresni. Helyette tempeh, szejtán, vagy mesterségesen előállított növényi fehérjék lesznek forgalomban.
- Méz (22% az esély arra, hogy 2123-ra már sehol nem fogunk találkozni vele) –ha a mézelő méhek populációja továbbra is ilyen ütemben csökken, az veszélyezteti és ellehetetleníti a méztermelést. Természetes édesítőszerekkel, például agave sziruppal, vagy egyéb egészséges növényi nektárokkal pótolható lehet – igaz nem olyan lesz a minősége.
- Avokádó (20% eséllyel tűnik el) – a szállítása nagyon költséges. Más zöldségekkel és gyümölcsökkel kell majd pótolni: a jáfaka vagy a trópusi kenyérfa termésével, amelyek szintén nagyon krémesek és finomak.
- Csicseriborsó (16% az esély rá, hogy 100 éven belül eltűnik az étrendünkből) – szerencsére könnyen helyettesíthető más hüvelyesekkel, például feketebabbal vagy mungóbabbal.
- Csokoládé (a szakemberek jelenleg 11 százalékos esélyt látnak az eltűnésére) –előfordulhat, hogy 2123-ban nem lesz többé kapható.
- Tej (11%-os eséllyel 100 éven belül már nem lesz elérhető) – a növényi alapú tejhelyettesítők, mint a mandula-, szója-, zab- vagy borsótej már most remek környezetbarát alternatívát jelentenek a valódi tej pótlására.