Ki ne ismerné a játékos mondókát, és ki ne szeretné a dióval készült süteményeket? Pláne most az ünnepek közeledtével – amikor szinte elképzelhetetlen a menüsor diós bejgli, diós rácsos, diós kifli vagy diós zserbó nélkül. Ahogy régen a vidéki házak udvara is elképzelhetetlen volt diófa nélkül. A fa nélkül, ami generációkat látott felnőni, hűs árnyékot adott, lombja közt kitűnő búvóhellyel szolgált, s vaskos ágain biztonságosan elhelyezhető volt a hinta.

dió

Régen a vidéki házak udvara is elképzelhetetlen volt diófa nélkül - Fotó: pixabay.com

A diófa haszna

A diófa  Közép-Ázsiában,  Kínában és Közép- Európában őshonos növény. Bölcsességet, és tudást jelképez. Hosszú élettartamú, akár 100 évig is elélhet, miközben - kifejletten - évente 30-40 kg terméssel okoz örömet a  gazdájának. Szinte minden része, kérge, levele,  barkája, rügye, éretlen termése (fakopáncsa) és nedve felhasználható és gyógyhatással bír.

Az ókori görögök kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A középkorban reuma és idegi panaszok ellen teát készítettek belőle. A népi gyógyászatban belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut esetén, külsőleg sebkezelésre alkalmazták.

Mi minden van a dióban?

  • Létfontosságú vitaminokat tartalmaz: 10 dkg-ban B6 –és B1-vitaminból a napi szükséglet 55%-a, C-vitaminból 85%-a van, de A-, és E-vitamint is van benne
  • Ásványi anyagai: 10 dkg dió káliumból a napi szükséglet 85%-át, a réz 100%-át tartalmazza. Emellett jelentős a vas-, foszfor-, magnézium-, cink- és kalciumtartalma is.
  • A dió igazi különlegessége és értéke az a  jelentős 60%-os olajtartalom, aminek az 56%-az esszenciális zsírsavakból áll, például az úgynevezett Omega 3 zsírsavból, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen önálló előállítására nem vagyunk képesek. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
  • Kiváló fehérjeforrás

Magas a kalóriatartalma (654 kcal, 2747 kJ/100 gramm),de újabb kutatások szerint a  diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint-növelő hatásuk révén.

dió törés

A dió táplálkozás-élettani hatásai szerteágazóak - Fotó: pixabay.com

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

Kiemelkedő élettani hatásai miatt minden nap érdemes legalább 20-30 grammot elfogyasztanunk belőle:

  • segít a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban,
  • esszenciális zsírsavjai szükségesek a növekedéshez, a sejthártya felépítéséhez, nélkülözhetetlenek a szem és az agy korai fejlődéséhez,
  • szabályozza a koleszterinszintet,
  • akadályozza a szabad gyökök sejtpusztító hatását magas antioxidáns (polifenol) tartalmának köszönhetően,
  • segít a gyulladásos betegségek megelőzésében,
  • egyaránt ajánlott fizikai és szellemi munkát végzőknek,
  • táplálja az izmokat, erősíti az idegeket,
  • serkenti a máj működését,
  • javítja az emésztést,
  • fontos szerepe van a rák megelőzésében,
  • enyhíti a gyomor- és bélhurut tüneteit,
  • parazitaölő, féregölő,
  • vértisztító,
  • gátolja az érelmeszesedést,
  • ellenszere a fáradékonyságnak és növeli a koncentrálóképességet,
  • karbantartja a hormonháztartást,
  • kiváló erősítőszer, valóságos energiabomba,
  • erős az antibakteriális hatással bír, fertőtlenítik a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát

Még a diófa levele is gyógyhatással bír

A diófalevél gyógyhatása nagyon gazdag cserzőanyag tartalmával magyarázható. Teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Egy esetben kell nagyon óvatosan bánni a dió fogyasztásával, ha valaki allergiás rá.

bejgli

Diós bejgli, az elmaradhatatlan társával: a mákos bejglivel - Fotó: pixabay.com

Mennyibe fog kerülni az idei diós bejgli?

Nos ez attól függ, hogy te készíted el, valódi töltelékanyag felhasználásával, vagy rábízod a sütés fáradalmait a pékekre ( az előírás szerint a tölteléknek legalább 40 %-ban kell diót tartalmaznia)

A dióbél ára a múlt évhez képest 10-12 százalékkal nőtt, így az  3200 és négyezer forint közötti árakon mozog kilónként.  Az ár természetesen nagyrészt függ a helyszíntől és a dió minőségétől is.