A boltok polcain bőséges választék várja tojásból a vásárlókat, de néhány szempontot érdemes figyelembe venni, mielőtt választunk – írja a life.hu.

• A tojásokat „A" és „B" minőségi osztályokba sorolják, az üzletekben azonban csak „A" minőségű termékekkel találkozhatunk, de ezeket a tojásokat is ellenőrizzük vásárlás előtt. Ha repedt, törött a héja, ne vegyük meg, mert a felületén mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

• Az üzletekben árusított tojásokon szerepel egy számsor, melyben az első szám azt jelöli, hogy a tyúkot milyen körülmények között tartották. A nullával kezdődő számsor ökológiai tartást jelent, az egyes számú szabadtartást, a kettes alternatív, azaz mélyalmos tartást, a hármas pedig a ketreces tartást jelenti.

• A tojás minősége elsősorban a takarmány minőségétől függ. A biotojások a legjobb minőségűek, a tyúkok ez esetben olyan takarmányt kapnak, mely nem tartalmaz semmilyen kémiai, biológiai vagy szintetikus anyagot, és nem részesülnek antibiotikumos kezelésben sem. Így ha tehetjük, ezt válasszuk!


• Ha a dobozon GMO-mentes jelölést találunk, az azt jelenti, hogy a tyúkok takarmányába nem került genetikailag módosított összetevő.

• Kaphatók E-vitaminban vagy ómega 3-ban gazdag tojások is, amelyek a speciális takarmányozásnak köszönhetően nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat egy átlagos tojásnál.

• Ha a dobozon "extra sárga" feliratot látunk, a tyúkot olyan takarmánykiegészítőkkel dúsított takarmánnyal etették, melynek köszönhetően a tojássárgája szép, ragyogó színű lesz.

tojás

Néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni tojásvásárláskor – fotó: Shutterstock

A tojásokat tömegük és méretük alapján négy csoportba, az S mérettől az XL-ig sorolják. Érdemes odafigyelni, ugyanis gyakran a nagyobb méretű tojás kilogrammonkénti ára kedvezőbb, mint a kisebb tojásé.

• Lehetőleg magyar terméket válasszunk, így garantált a hazai előírásoknak megfelelő minőség.

• Mindig ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt, hogy minél frissebb tojást vásároljunk. Ha a dobozon azt látjuk, hogy "extra friss", az azt jelenti, hogy a tojásrakástól számított 9 napon belül került forgalomba, nem azt, hogy frissebb, mint a boltban található többi tojás.