Hogyan hat a koffein a hangyákra?

A Regensburgi Egyetem kutatói a koffein hangyákra gyakorolt hatását vizsgálták 142 argentin hangya (Linepithema humile) bevonásával. A rovaroknak egy akadálypályán kellett megtalálniuk a cukortartalmú jutalmat. Négyszer próbálkozhattak, a kutatók pedig megfigyelték, hogy hogyan boldogulnak a labirintusban. Egyes rovaroknak adtak koffeint a feladat megoldásához, másoknak nem.

Koffein nélkül a hangyáknak nem sikerült megtanulniuk, hol van a csemege, viszont azok a hangyák, amelyek kaptak koffeint, sokkal jobban teljesítettek – de csak egy bizonyos koffeinmennyiségig.

Azok a rovarok, amelyek a legalacsonyabb dózist kapták, 28 százalékkal jobban teljesítettek azoknál a hangyáknál, amelyek nem kaptak semmit. Ezt a mennyiséget a rovarok természetes forrásból is képesek lennének bevinni különböző koffeintartalmú növényekből. Azok, amelyek közepes mennyiséget kaptak, már 38 százalékkal teljesítettek jobban, azok viszont, amelyek a legmagasabb adagot kapták, elpusztultak.


A kutatók megfigyelték, hogy a koffein nem a hangyák sebességét növelte, hanem a memóriájukat javította: azok, amelyek kaptak belőle, kevesebbet bolyongtak a labirintusban, így tudták gyorsabban megtalálni a cukros oldatot.

Az argentin hangya

Az argentin hangya az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb invazív hangyafaj, az irtása pedig nehéz és költséges.

A kutatás vezetője szerint a költséghatékonyabb irtásban is ki lehetne használni a koffein memóriajavító hatását: ha az állatok könnyebben találnák meg a csalétket, kevesebb méregre lenne szükség. A koffeines hangyaméreg bevetését a kutatók jelenleg Portugáliában tesztelik, az egyik első olyan európai országban, ahol az invazív faj megtelepedett.

Forrás: qubit.hu

Indexkép: Shutterstock