A vád szerint két férfi és két nő a járványhelyzetet kihasználva, hamis kézfertőtlenítőszereket gyártott és értékesített – írja a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye. A csalással 7 sértettnek összesen több mint 28 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint a vádlottak közül az 54 éves férfi horgászcsalik előállításával és gyártásával foglalkozó céget vezetett, míg a 49 éves nő egy másik cég ügyvezetője volt. A vádlottak 2017. év végén ismerkedtek meg egymással, majd üzleti kapcsolatban is álltak, melynek során szoros, bizalmi viszony alakult ki közöttük.

A koronavírus járvány 2020 márciusában mindkét vádlott cégére nézve negatív hatást gyakorolt. A vádlottak ezért 2020. március elején elhatározták, hogy a járványhelyzetben a kézfertőtlenítőkre megnövekedett keresletet kihasználva, hatósági engedély nélkül, nagy tételben olyan alkohol alapú termékeket gyártanak, amelyeket fertőtlenítőszerként hirdetnek, majd azokat kiterjedt üzleti, illetve személyes kapcsolatrendszerük révén értékesítik.


A vádlottak a tervük megvalósításába bevonták a férfi 20 éves lányát, valamint a nővel párkapcsolatban élő 53 éves férfit is. Ezt követően – most már négyen – megállapodtak az engedéllyel nem rendelkező kézfertőtlenítőszerek előállításának, valamint értékesítésének részleteiben.

Megállapodásuk alapján, az engedély nélküli termékeket az 54 éves férfi és lánya X. kerületi családi házában állították elő úgy, hogy a gyógyszertári alkohol helyett alapanyagként vodkát használtak fel. Az alapanyagok beszerzését és a termékek gyártását elsődlegesen a két férfi végezte. A 20 éves nő ismerősi köréből vevőket toborzott, emellett a termékek előállításában és csomagolásában is részt vett. A 49 éves nő a termékeken gyártóként feltüntetett saját cége ügyvezetőjeként a pénzügyekért és a számlázásért felelt.


A vádlottak a különböző kiszerelésben előállított termékeket olyan matricával látták el, amely a termékek összetevőire, illetve bakteriális hatására vonatkozóan valótlan adatokat tartalmazott, nevezetesen, hogy a termék 96%-os gyógyszertári alkoholt tartalmaz, valamint „az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján" készült. A valóságban azonban ezeknek a termékeknek a vírusölő hatása nem volt megfelelő, tényleges összetevői nem feleltnek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

fertőtlenítőszert hamisítottak

Fertőtlenítőszert hamisítottak – Fotó: ugyeszseg.hu, A fotókat a rendőrség  a kutatáskor készítette.

A vádlottak által előállított termék a világjárvány időszakában gyors és hatékony kézfertőtlenítőt kereső vevők megtévesztésére alkalmas volt. A vádlottak által szolgáltatott valótlan információk alapján a sértettek abban a hiszemben fizették ki a vételárat, hogy a koronavírus elleni védekezéshez hatékony terméket vásárolnak.

Az ügynek 7 sértettje van. Egyikük összesen csaknem 13.000 db terméket vásárolt a vádlottaktól különböző kiszerelésben, összesen mintegy 20 millió forint vételáron. A többi sértett összesen még további csaknem 4500 db terméket vásárolt, mindösszesen 8 millió forint vételáron.

A Budapest X. és XVII. Kerületi Ügyészség a vádlottakkal szemben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalások bűntette, illetve vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A kerületi ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.