Sajnos a tavasszal és a nyárral együtt eljön a levéltetű ideje is. Ráadásul igen nagy számban támadják meg a növényeinket. Számos megoldás létezik a levéltetű ellen, azonban a legtöbben szeretnénk természetes módszerekkel megszabadulni tőlük. Ezek között pedig van számos nagyon hatásos, de sajnos néhány hatástalan is.

Fontos, hogy folyamatosan figyeljük meg a növényeinket, és ha az egyik módszer nem működik, akkor keressünk más megoldást a levéltetűvel szemben, de semmi esetre se adjuk fel, és ne tegyük ki a növényeinket a levéltetű támadásának. Az új módszert pedig gyorsan próbáljuk ki, mert a levéltetvek nagyon gyorsan el tudják lepni a növényeinket. Ha pedig egy növényen megjelentek, ne gondoljuk azt, hogy sokat hezitálnak, míg a következőre is ráteszik a lábaikat.

Hasznos és kevésbé hasznos módszerek a levéltetűvel szemben

Számos módszer létezik a levéltetvekkel szemben, amelyek szájhagyomány útján terjednek. Azonban itt is igaz, hogy nem minden arany, ami fénylik, így hát próbáljuk ki, de ha nem működik, akkor gyorsan keressünk másik megoldást.

Ebben a videóban például nem a legsikeresebb a küzdelem a levéltetű ellen. Sajnos kiderül, hogy  sem a chili, sem a fokhagyma, sem azok kombinációja nem igazán veszi fel a harcot a levéltetűvel szemben.

Azonban ennek ellenére ne vessük el teljesen a természetes módszereket a levéltetűvel szemben. Ebben a videóban például sikeresen veszik fel vele a harcot, ráadásul vegyszermentesen. Egy nagy marék paradicsomlevelet össze kell hozzá aprítani, majd fel kell önteni vízzel. Egy nap pihentetés után szűrjük le, és indulhat is a permetezés. A paradicsom levelében található alkaloid vegyület segítségével sikeresen gyéríthető ugyanis a levéltetű.

Természetesen a vegyszermentes megoldások nem olyan gyorsak, mint a vegyszeres társaik, azonban a gyérítés szempontjából sikeresek lehetnek.


Amit a levéltetűről tudni érdemes

A levéltetvek apró, élősködő rovarok. Hazánkban több, mint 70 levéltetű fajta ismert. A leggyakoribbak a közönséges rózsa levéltetű, az almafa-pirosító levéltetű és a fekete cseresznye levéltetű. A levéltetvek jelenlétét elsősorban nem arról szoktuk észrevenni, hogy meglátjuk őket, mivel a legtöbb nehezen észrevehető a növényen. Azonban az általuk okozott kár és a hangyák jelenléte a növényen már gyanús lehet. A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak. A levelek pedig a kártételük következtében idővel eldeformálódnak, elszíneződnek, majd idővel lehullanak.

levéltetű

A levéltetű teljesen el tudja lepni a növényt, és megbetegíti azt. Fotó: Shutterstock

Azonban a levéltetű nem csak hogy elszívja a növény nedveit, de még sok betegséget is terjeszt. A különféle növényvírusok, bakteriális fertőzések mellett pedig a levéltetű által kiválasztott mézharmatban a penészgombák is megtelepedhetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljük a növényeinket és védjük őket a levéltetűvel szemben.

A levéltetű hím és nőstény egyedek ősszel párzanak, majd a petéik áttelelnek, és tavasszal kelnek ki belőlük a szárnyas levéltetvek. Azonban a levéltetű szűznemzés útján is képes szaporodni. Emiatt sajnos nagyon gyorsan képesek elszaporodni a növényeken.

Ezek a természetes módszerek beválhatnak a levéltetűvel szemben

Ha nem szeretnénk vegyszereket használni, akkor is van rá mód, hogy megszabaduljunk a levéltetvektől.

1. Vízsugaras lemosással a levéltetűvel szemben

A legkönnyebben úgy tudunk védekezni, ha egyszerűen egy erősebb vízsugárral lemossuk a növényekről a levéltetveket. Ez azonban inkább a kisebb növények esetében kivitelezhető. Azonban legyünk óvatosak, és vigyázzunk rá, hogy az erős vízsugár következtében ne sérüljenek meg a növények.

2. Növénytársítással a levéltetvek ellen

Egyáltalán nem mindegy, melyik növényt melyik másik növény szomszédságában neveljük. A veteményesben is nagyon hasznos alkalmazni ezt a módszert, hiszen egyes növények serkentik a többit a növekedésre, míg mások a kártevőktől tudják megvédeni társaikat. A levéltetvek ellen kiváló lehet, ha a körömvirág, a menta, az oregánó, a levendula, a napraforgó, a büdöske vagy éppen a fokhagyma segítségét kérjük.

3. Rovarokkal a levéltetű ellen

Egyes rovarok is segíthetnek nekünk a levéltetvekkel szemben. Ilyen lehet például a katicabogár, a sáskák és a parazitoid fürkészdarazsak. Ehhez érdemes olyan növényeket tartani a kertben, amelyeket ezek a rovarok szívesen felkeresnek.

4. Mindig a sárga úton

A levéltetvek csapdázása, vagyis, hogy kihelyezünk sárga, tapadós lapokat, amelyekbe beleragadnak, sokat segít a helyzet felmérésében. Amikor az első egyedeket meglátjuk a rovarpapírba ragadva, azonnal kezdjük meg a védekezést, így el tudjuk kerülni, hogy túlságosan is elszaporodjanak a kertben.

5. A neem-olajos permetre ne mondjunk nemet

A neem-olajat a Dél-Ázsiában és Indiában őshonos indiai orgonából vagyis a neem-fából állítják elő, és nem csak a rovarok étvágyát csökkenti, de megállíthatja a lárvák fejlődését, és képes meggátolni a tetvek légzését is. A neem-olaj esetében 40-50 ml olajat hígítsunk fel 10 liter vízzel, majd keverjük el alaposan, és permetezzük le vele a teljes növényfelületet. A levelek fonákját se hagyjuk ki. A permetezést 7-10 naponta meg kell ismételni.

6. Fürdessük a levéltetveket tejben, de ne vajban

Sokan ajánlják, hogy a zsíros tejet 1:6 arányban vízzel keverjük össze, majd fújjuk le vele a növényt.

7. Egy nem teljesen vegyszermentes megoldás

Ecetes-mosogatószeres permettel is támadhatunk a levéltetűre. Ehhez fél liter vízben el kell keverni 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál mosogatószert, majd lepermetezni vele a növényt.

levéltetű

A levéltetű nehezen észrevehető a növényen, ezért folyamatosan érdemes figyelni a jelenlétére utaló jeleket. Fotó: Shutterstock

8. Az elején még az olló is segít

A legegyszerűbb, ha ollóval távolítjuk el a fertőzött levelet, virágot, természetesen csak abban az esetben, ha csupán kevés területet érint a fertőzöttség. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magukra a növényeket, és folyamatosan figyeljük őket.

9. Adjunk nekik szódabikarbónát

Na nem azért, hogy nehogy fájjon a levéltetvek gyomra. Ha fél liter vízben elkeverünk 2 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál mosogatószert, máris támadásra készen állunk a levéltetvekkel szemben.

Ne adjuk fel, hanem védjük folyamatosan a növényeinket a levéltetvektől!