Apró méretük ellenére igen bosszantók tudnak lenni, és óriási károkat okoznak a növényeinkben. Hát persze, hogy a levéltetvekről beszélünk! Azonban szerencsére sok ütőkártya van a kezünkben, amelyről ők nem tudnak, és ezek segítségével hamar csatát tudunk nyerni velük szemben.

Azonban nagyon lényeges, hogy mindig legyünk résen, és folyamatosan figyeljük a növényeinket, ugyanis óriási előny, ha rögtön a megjelenésük elején értesülünk a jelenlétükről. Ha akár csak egyet is a növényeink közelébe látunk, azonnal tegyünk ellene. De először is, tudjunk meg minél többet az ellenségről, hogy aztán döntő vereséget tudjunk mérni rá.

Ismerkedjünk meg a levéltetűvel!

A levéltetű apró termetű, de annál nagyobb károkat képes okozni. Mindössze 1-2 mm-es, törékeny, gyakran szárnyakkal is rendelkezik, és előszeretettel telepszik meg mindenen, aminek sárga a színe. De nem csak a sárga vonzza őket.

levéltetvek a levél fonákján

A levelek fonákját is nézzük meg, mert az a kedvenc helye a levéltetveknek. Fotó: Pixabay

A levéltetvek azonnal előbújnak, amint megjelennek az első tavaszi napsugarak, és az első hajtások a növényeken. Sajnos nagyon gyorsan el tudnak szaporodnia színük pedig zöld, így nehéz észrevenni őket a növényen.

levéltetvek szívó kártevők, vagyis a növényi nedveket szívják ki. A levéltetvek a táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki. Ezt a hangyák nagyon kedvelik, így a levéltetvek jelenlétének első jele gyakran a hangyák jelenléte a növényeken.

A zöld levéltetű leggyakrabban a rózsákat támadja meg, ezért rózsalevéltetűnek is nevezik. Csápjai a testével majdnem egyforma hosszúak, és hátrafelé nyúlnak. Gyakori még a leandereken előforduló oleander pajzstetű, és a cseresznyét támadó fekete cseresznye-levéltetű. A levéltetvek között sajnos akad olyan is, amelyik a káposztát szereti, ez pedig a lisztes káposzta-levéltetű, mely az egész világon előfordul és a keresztesvirágúakat lepi el.

Így védekezzünk a levéltetvek ellen

1. Nagyon fontos, hogy előre készüljünk fel a támadásra, és még azelőtt permetezzük le a növényt, mielőtt az első levéltetű ráteszi a lábát.

levéltetű növényen

A levéltetvek óriási károkat okozhatnak a növényeinken. Fotó: Pixabay

2. Ha meglátjuk, hogy az egyik növényünkön megjelentek, azonnal távolítsuk el a megtámadott részeket, hogy ne tudjanak elszaporodni rajta, és tovább terjedni más növényekre is.

3. Állítsunk fel csapdákat. A sárga szín odavonzza őket, így a ragadós sárga csapdák remek megoldást nyújtanak.

4. Ne felejtsük el megnézni a levelek fonákját sem, mert a levéltetvek előszeretettel tartózkodnak ott.

5. Vannak olyan növények, amelyek segítenek távol tartani a levéltetveket. A levendula, az oregánó, a napraforgó, a körömvirág, a büdöske és a fokhagyma is segítségünkre lehet ebben.

6. A szódabikarbóna is remek a levéltetvek ellen. Fél liter vízben elkeverünk 2 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál mosogatószert, máris támadásra készen állunk a levéltetvekkel szemben.

7. Az illóolajok nem csak a szúnyogokat űzik el, hanem a levéltetveket is. Sem a levendula, sem a borsmenta nem tartozik a levéltetvek kedvenc illatai közé, így bátran használjuk őket.

8. Sőt, a fokhagyma a levéltetvek ellen is kiváló! Egy liter vízhez keverjünk 100 g összezúzott fokhagymát, majd forraljuk fel és hagyjuk kihűlni.

katicabogár

A katicabogárra is számíthatunk a levéltetvek elleni küzdelemben. Fotó: Pixabay

9. A csalánt sem csípik a levéltetvek. Vízzel leforrázva hagyjuk állni egy napig és már be is fújhatjuk vele a növényeinket.

10. Gyümölcsfáink is ki vannak téve a levéltetvek támadásainak. A legjobb védekezés, ha csapdákat helyezünk ki, és az első levéltetű észlelésekor lepermetezzük a fát levéltetű elleni szerrel.

11. Ha még nem túlságosan nagy a fertőzöttség, a növényt meg is tudjuk fürdetni. Ez leginkább a cserepes növények esetében alkalmazható. A vízsugaras lemosás azért hasznos, mert vegyi anyag nélkül tudjuk megszabadítani a növényeinket a levéltetvektől.

12. A kártevő rovarok elleni védekezésben segítségünkre lehet a katicabogár, de a sáskák és a parazitoid fürkészdarazsak is nagyban segítenek a levéltetvek elleni küzdelemben.