Bárhol a világban nehéz olyan fiatalt találni, akinek az az álma, hogy földművelő vagy mezőgazdasági vállalkozó lehessen – olvashatjuk az euractiv.com-on. Ugyanakkor a világ népességének gyarapodása megköveteli az agrártermékek kibocsátásának jelentős növelését, amihez elméletileg szükség lenne a mezőgazdaságban foglalkoztatottak létszámának növeléséhez.


Mindezt bonyolítja a klímaváltozás, hiszen gyakorlatilag „kevesebből kell többet előállítaniuk” a termelőknek. Ez a probléma lesz az ez év októberében, Brüsszelben rendezendő Mezőgazdasági Ifjúsági Csúcsértekezletnek (Youth Ag-Summit) központi témája.

gazda

Egyre jelentősebb probléma a munkaerőhiány – fotó: Shutterstock

A mezőgazdaság jelenleg, világviszonylatban 40 százalékban részesedik a foglalkoztatásból, ez az arány azonban Afrikában 65, a legfejlettebb országokban viszont 2-5 százalék. Az ENSZ szerint a gyorsan szaporodó népesség élelmiszer-ellátását csak úgy tudjuk megoldani, ha „radikálisan átalakítjuk az élelmiszerek termelését, elosztását és fogyasztását”.

A precíziós gazdálkodás azonban korábban elképzelhetetlen fejlesztési lehetőséget nyit meg a mezőgazdasági termelés előtt. A nehéz fizikai munkák gépesítésével és a digitalizálás alkalmazásával a mezőgazdasági munka egyrészt nagyobb felkészültséget (iskolázottságot) igényel, másrészt pedig többnyire kényelmesebb körülmények között végezhető, ami jobban vonzza a fiatalokat, és egyben magasabb termelékenységet biztosít.