A Katalin-naphoz sokféle hiedelem kapcsolódik, most megpróbáljuk egy csokorba gyűjteni őket azért, hogy te is tudd mi mindent érdemes megfigyelni ezen az ominózus napon.

fagy

A mai nap időjárásából lehet következtetni arra, hogy milyen idő lesz karácsonykor . Fotó: pixabay.com

De ki volt az a Katalin, akiről a nap a nevét kapta?

Alexandriai Szent Katalin, vértanúhalált halt 310 körül. A tizennégy segítő szent egyike volt, akinek az életéről nem sokat tudunk. Abban a történelmi korszakban ő egy kifejezetten tájékozott, bölcs nő volt, aki Maxentius császár alexandriai látogatása idején megtagadta a bálványáldozatban való részvételt, az uralkodó értésére adva ezzel, hogy ő keresztény.

A császár ebbe nem nyugodott bele: ötven pogány filozófust rendelt Katalin meggyőzésére, de azok valamennyien megtértek a lány hatására, ezért megégették őket. A császár felkínálta Katalinnak a császárnői trónt azt ígérve, hogy minden városban szobrot állíttat neki, de Ő egyértelműen visszautasította a kísértést.

Maxentius ólmos ostorokkal megostoroztatta, majd börtönbe vettette a lányt, de Katalin térítésre használta fel az ott töltött tizenkét napot is. A császár Katalint lefejeztette. A legenda szerint Katalin testéből nem vér, hanem tej folyt, majd angyalok fogták a testét, és a Sínai-hegyre vitték, ott temették el. Sírja fölött áll ma a Szent Katalin-kolostor.

Katalin a halála után védőszentje lett a filozófusoknak, tanulóknak, ügyvédeknek, könyvtárosoknak, fiatal nőknek és a gyermekeket gondozó dajkáknak.

Szent Katalin a magyarok szemében rendkívül fontos szentnek számított, emiatt fűződik ehhez a naphoz annyi hagyomány, mondás, jóslás.

napsütés

Ha napsütéses, fagymentes szép idő van, akkor Karácsonykor fog fagyni - Fotó: pixabay.com

A legismertebb: „Ha Katalin kopog, karácsony locsog"

Így tartja a népi időjóslás. Azaz, ha november 25-én fagy, akkor karácsonykor latyakos, esős idő várható. De ennek a fordítottja is igaz: ha Katalin napkor esős, enyhe idő van, akkor karácsonykor fog fagyni, elvileg szép fehér karácsony várható.

fehér karácsony

Ha fagyos idő van, akkor a Karácsony lesz esős, borús - Fotó: pixabay.com

„Ha Katalin fényben fürdik, a karácsony lében úszik"

Egy újabb időjósló mondás. Ha november 25-én napsütéses idő van, akkor karácsonykor csapadékos idő várható. Ez is működött fordítva is, azaz ha Katalinkor nem süt a nap, akkor karácsonykor lesz szép, napos idő.

Dologtalanítás – ne dolgozz Katalin napon!

Magyarország különböző részeiben szokás volt, hogy Katalin napon nem dolgoztak. Például nem látták el a halasztható mindennapos feladatokat, nem sütöttek kenyeret, nem fogták be az állatokat, nem őröltek búzát. Érdekesség, hogy az ország egyes területein a lányok, más területein pedig a férfiak tartották ezt a szokást.

Esküvőket ezután már nem szabad tartani

Katalin nap elteltével már nem volt szokás esküvőket, mulatságokat tartani. Miért? Talán a hideg idő, talán az adventre és a karácsonyra való készülődés miatt.

Katalin gally – ha kivirágzik karácsonyig, akkor a lány férjhez megy

Ha egy lány Katalin napon vízbe tett egy levágott gyümölcsfaágat, és az karácsonyig kivirágzott, akkor arra következtettek belőle, hogy a lány a következő évben férjhez megy. Ha viszont nem, akkor még néhány évet várnia kellett a házassággal.

gyümölcsfa ág

A gyümölcsfa ág kivirágzásából is következtetéseket vontak le - Fotó: pixabay.com

Orgonaáztatás – ez is a férjhez menéssel függ össze

Katalin napkor több orgonaágat tettek egy edénybe, és külön-külön mindegyikre más és más férfi nevet írtak. A néphiedelem szerint az lett a lány férje, akinek a nevét viselő ág kivirágzott karácsonyra.

Böjtölés – a férfiak szokása volt

Katalin napon sok helyen a férfiak ezt a napot böjtöléssel töltötték, abban bízva, hogy megálmodják jövendőbelijük személyét.

Nos, nálatok milyen idő van ma?