Lezajlottak a nagy karácsonyi lakomák, már csak a maradékok sorakoznak a hűtőszekrény polcain arra várva, hogy elfogyasszuk őket. Sokszor azonban már semmiféle késztetést nem érzünk az újramelegítésük iránt, legszívesebben pizzát rendelnénk helyettük. De ne siessünk ennyire, ne hagyjuk veszni az  ételeket - inkább kreáljunk belőlük valami újat!

sült

Ahelyett, hogy a megmaradt ételeket a kukába dobnánk, próbáljuk menteni, ami menthető – fotó: pixabay.com

Fejenként 60 kg ételhulladékot termelünk évente

Éves szinten Magyarországon 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik, ami fejenként több mint 60 kg kidobott ételt jelent.  Ez pénzre váltva igen tetemes pazarlást jelent, amihez még nem is adtuk hozzá az étel elkészítéséhez, szállításához szükséges nyersanyagokat és energiát sem. a környezetterhelés nagyságáról nem is beszélve.

Természetes, hogy az ünnepre a szokásosnál több és többféle étellel készültünk - ahogy az is könnyen előfordul, hogy a túlméretezett főzés következtében jelentős a maradék mennyisége is. De ahelyett, hogy a megmaradt ételeket a kukába dobnánk, próbáljuk menteni, ami menthető.

Ez nem azt jelenti, hogy egy hétig töltött káposztán és mákos bejglin kell élnünk, hanem azt, hogy tudatosan felhasználjuk a megmaradt fogásokat, akár úgy is, hogy lefagyasztjuk azokat későbbre.

mézeskalács

A megszáradt mézeskalácsot se dobjuk ki - daráljuk le és használjuk legközelebb sajttorta alapjának, keksztekercsnek, pohárkrémekbe morzsának – fotó: pixabay.com

Tippek, trükkök a maradékok felhasználására

Vannak olyan ételek, amelyeket nem célszerű tárolni vagy lefagyasztani. Ilyenek a halból készült fogások, a nyers tojással készült tejes, majonézes ételek - ezeket kizárólag csak frissen érdemes fogyasztani, mert gyorsan romlanak.

A sülteket, pörkölteket, a töltött káposztát nyugodtan fagyasszuk le. Persze a lefagyasztás előtt ezeket se tároljuk napokig a hűtőben.

Némi kreativitással sok új fogást alkothatunk:

  • a maradék főtt rizsből finom édesség készíthető csak tejjel, vaníliás cukorral, kicsi pudinggal kell felfőzni
  • a főtt krumpli vagy a krumplipüré kiváló alapja lehet számos ételnek, tojással és némi liszttel átdolgozva kész is a tészta a gnocchihoz. Vagy kiváló burgonyás pogácsához is csak egy kis vaj, liszt és tojás kell hozzá. Pikáns burgonyafasírt is lehet belőle: csak morzsával és fűszerekkel kell kiegészíteni
  • tejes-vajas krumplipüré megmentése már nagyobb kihívás, de nem lehetetlen feladat: a sütőben hercegnőburgonyát, olajban pedig ropogós krokettet süthetünk belőle
  • a sült húsoknak is jó hasznát vehetjük egy-egy rohanós nap után. Csak elő kell venni a fagyasztóból, kiolvasztani és már mehet is krémlevesekbe levesbetétnek, kiváló hússalátának, vagy újrafűszerezve, zöldborsóval és sült hasábburgonyával brassóinak. De nagyon finom szendvicsekre, vagy hamburgerekbe is
  • a megszáradt mézeskalácsot se dobjuk ki - daráljuk le és használjuk legközelebb sajttorta alapjának, keksztekercsnek, pohárkrémekbe morzsának
  • a száraz bejglit is újrakreálhatjuk azzal, ha egy kivajazott formába szeleteljük, rétegenként  nyakon öntjük forró vaníliás tejjel, almát reszelünk a rétegek közé, majd sütőben pár percig sütjük