Természetvédelmi oltalom alatt áll a kárókatona, de manapság annyira elszaporodott, hogy az már elviselhetetlen méreteket ölt. Ráadásul a madár pusztítása után nem jár semmilyen kártérítés – mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a sonline.hu-nak.

A kárókatonák ellen megoldást a Balaton lefagyása hozhat.

A kárókatona a halak megsebzésével, a parazitás halbetegségek terjesztésével is veszélyeztetti a halállományt – fotó: Pixabay

Szári Zsolt szerint a tógazdák mindössze annyit tudnak tenni, hogy kilövési, illetve riasztási engedélyt kérnek a természetvédelmi hatóságtól. Ám ez csak a kijelölt területeken és időpontban, meghatározott példányszámra érvényesíthető. Tavaly összesen nyolcszáz madarat lőttek ki, ennek 90 százalékát tógazdaságok területén.

Idén a Balatonon két helyszínen – Tihany­ban és Alsóörsön – gyéríthetjük az állományt, de partról kézzel fogható eredményt elérni nem lehet. Sajnos a Balaton vízterületén nem lőhető a madár, mivel a hatóság szerint a gyérítés zavarná a védett, vonuló madarakat is. Csakhogy a kárókatona jelenléte is zavarja őket, ahogyan a halállományt is – közölte a vezérigazgató.

A kárókatona közvetlen kárt okoz a hal elfogyasztásával, a halak megsebzésével, parazitás halbetegségek terjesztésével, és a telelő, nyugalmat igénylő halállományok megzavarásával – jegyezte meg Szári Zsolt, hozzátéve, ahol megtelepszik egy kolónia, ott az ürüléke tönkreteszi a fákat. A Balaton esetében a Fehérvíz környékén, vagy a Kis-Balatonnál például a kócsag és szürkegém fészkelőhelyeit is veszélyezteti egy idő után.

Az egyetlen védelmi megoldást a Balaton lefagyása hozhat, amit már nagyon várnak.