Van gyeped? Szereted a kecskesajtot? Akkor nem is lehet kérdés, hogy be kell szerezned egy kecskét! Persze azért ez nem ilyen egyszerű. A kecsketartás, mint bármelyik másik állat tartása, nagy felelősséggel jár. De vegyük sorra, mi mindent köszönhetünk a kecskéknek.

kecske

Kecskemama gidáival. Fotó: 123rf.com

1. A kecsketej és a kecskesajt amellett, hogy nagyon finomak, igazán egészségesek is.

Fogyasztásuk erősíti az immunrendszert, a csontokat, sőt, még az allergiás tüneteket is enyhítik. Akinek a szervezete érzékeny a tehéntejre, annak érdemes kipróbálni a kecsketejet és a kecskesajtot, mert általában gond nélkül tudják fogyasztani.

2. A kecske igazán energiatakarékos fűnyíró.

Nem kell bele benzin, és természetesen áramot sem kell belevezetni. Tökéletesen karban fogja tartani a gyepedet. Azonban hozzá kell tennünk, hogy nem csak azt. Tulajdonképpen mindent képes megenni, még azt is, amiről nem is gondolnád, hogy számára ehető és emészthető. Így, a növényeid és a kecske testi épségének érdekében kerítsd el azt a területet, ahová nem szeretnéd, hogy betegye a patáit. De ne vedd félvállról az elkerítést, ugyanis a kecske kitűnő ugró és mászó, így leleményesnek és kitartónak kell lenned, ha meg akarod fékezni. Sőt, tulajdonképpen előbb fog megenni mindent, ami a feje magasságában, vagy afölött van, mint hogy lehajtsa a nyakát egy kis fűért.

kecske

Rajzfilmbe illó kecskék. 123rf.com

3. A kecsketrágya tápanyagokban gazdag, minden növény alá használható és még a komposztba is bekerülhet.

Ráadásul kiszáradt állapotában teljesen szagtalan. Ellenben, ha nem szereted az erős szagokat, még véletlenül se gondolkodj bakkecske tartásában.

4. A kecskék igazi party arcok.

Teljesen mindegy, milyen állatod van otthon, ők tökéletesen ki fognak jönni vele. Kitűnő társaságot nyújtanak a magányt kevésbé tűrő állatoknak is, mint amilyenek a lovak, vagy a szamarak. Nem is beszélve rólunk, emberekről. Az egymást fejelgető, lökdösődő, kergetőző kecskegidák látványa mindenkit képes felvidítani.

5. Nem véletlenül mondják, hogy a kecske a szegény ember tehene.Tartása igen takarékos, ráadásul a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll.

Egész nap el van a legelészéssel. Napi 2-3 kg szárazanyagot igényel. Imádja a kerti gyomokat, a gyümölcsöket, a szénát, a takarmányrépát, és hát ne nagyon bízzunk rá megőrzésre káposztát.

Nem köntörfalazunk: ha egy kecske betette a patáját a kertedbe, legyen az a legnagyobb gazfickó, (és egészen biztosan az lesz) egy életre be fogja lopni magát a szívedbe.

kecske

Pihe-puha és tejillatú kecskegida. Fotó: 123rf.com

És most, a nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek. E cikk írója két kecskét fogadott be sok-sok évvel ezelőtt, házi kedvenc és fűnyíró munkakörbe. Tiffany és Kere-kecske nagyon szépen végezték a rájuk bízott feladatot, mígnem kiderült, hogy Kere-kecske bizony nem a sok fűtől volt olyan kerek. Mindkét kecskehölgy anyai örömök elé nézett, így hamarosan a két kecskéből öt kecske lett.

Majd egy közeli vásárban a felé ártatlan pillantásokat vető szánentáli bak, Gyuri is bekerült a csapatba, aki olyan komolyan vette családfői kötelességét, hogy a kecskék száma elkezdett hihetetlen méreteket ölteni. Ráadásul, míg korábban egyedül Gyuri volt fehér, a többiek mindenféle színben pompáztak, a szánentáli vérvonalnak köszönhetően csakis fehér kecskék jöttek a világra, így lett Hópihe, Tejszín, Tejhab, Latte, Vanília... és a sor végtelen volt. Nem is volt ezzel baj, hiszen a hófehér, tejillatú, pihe-puha kecskebabák látványa minden gondot feledtetett. Ám eljött a pillanat, amikor már a kicsik is akkorák lettek, hogy kivették a részüket a kecsketej adás gyönyöreiből. Hát, gazda legyen a talpán, aki a sok-sok, nagyjából tökéletesen egyforma kecskehölgy közül fejben tudja tartani, ki volt már megfejve és ki nem.

Száz szónak is egy a vége, ha kecsketartásra adod a fejed, légy vele tisztában, hogy az irányítás gyakran nem a te kezedben, hanem az ő kis patájukban lesz.