Az Egyesült Királyságban egy közelmúltban végzett felmérés megállapította, hogy a növényi állományban és az élelmiszer raktárakban hatalmas károkat okozó patkányok és egerek egyre gyorsabban fejlesztenek ki rezisztencia géneket az eddig alkalmazott antikoaguláns rágcsálóirtókkal szemben – olvashatjuk a farminguk.com hírportálon.

egerek

A patkányok és egerek egyre gyorsabban fejlesztenek ki rezisztencia géneket az eddig alkalmazott antikoaguláns rágcsálóirtókkal szemben – fotó: pixabay.com

A külföldről bekerült rágcsálók is felerősítették a folyamatot

Egy 2020 és 2022 között Angliában, rágcsálóirtásért felelős kampány (CRRU) keretében végzett felmérésben a szakértők az egyik legfontosabb rezisztenciagén, az Y139C széles körű elterjedését és a rezisztencia különböző formáit tapasztalták, amelyeket a külföldről bekerült rágcsálók is nagy mértékben felerősítettek.

Dr. Alan Buckle, a CRRU elnöke szerint ma már kevés olyan körzet van Angliában, ahol az antikoaguláns szerek még elfogadható hatást fejtenek ki a rágcsálóirtásban.


rágcsáló

A növényi állományban és az élelmiszer raktárakban hatalmas károkat okoznak a patkányok és az egerek – fotó: pixabay.com

Sürgős szükség van a rezisztenciahelyzet pontos felmérésére és terjedésének korlátozására

Fentiek alapján a rágcsálók irtására egy teljesen új stratégia kidolgozását javasolják, mivel az említett szereknek a rezisztens állatok elleni további alkalmazása kettős veszélyt rejt magában, egyrészt növeli a rezisztens egyedek számát, másrészt az irtószereket hordozó egyedek elfogása egészségi károsodást okozhat a ragadozó madaraknak. Ezért sürgős szükség van a rezisztenciahelyzet pontos felmérésére és terjedésének korlátozására.