Nincs egyszerű dolgod, ha nem fogyaszthatsz tejet és tejtermékeket, hiszen egy egészségügyi szempontból lényeges élelmiszercsoport fog hiányozni az étrendedből. A tej pótlására már eddig is  számos lehetőség állt a rendelkezésedre: kókuszból, rizsből, szójából, mandulából, zabból készült növényi tejpótlók sorát kóstolhattad meg. Az idén egy új tejhelyettesítő-termék próbál betörni az európai piacra: a burgonyaital.

burgonyaA burgonyaital előnye, hogy laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják — fotó: pixabay.com

Italkülönlegesség, amit laktóz-érzékenyek is fogyaszthatnak

Az új italkülönlegesség, a brit Waitrose áruházlánc éves étel- és italjelentése szerint 2022 egyik meghatározó trendje lehet. Mivel alacsony cukor- és telítettzsír tartalma, még a kávézók kínálatába is betörhet. Az Egyesült Királyságban a termék már februártól kapható lesz - arról, hogy Magyarországon mikor jelenik meg a boltok kínálatában, még nincs információ.

A burgonyaitalt egy brit hírportál huffingtonpost.co.uk munkatársai tesztelték és megosztották tapasztalataikat az olvasókkal. A kóstolás után nagyon eltérő vélemények születtek.

A tesztelés során nagyon eltérő vélemények születtek

A svéd Veg of Lund márkától  a Waitrose majd háromféle Dug burgonyaitalt kínál: elérhető lesz az  Original, az Édesítetlen és a Barista.

A Dug készítői szerint a burgonyaital „a legfenntarthatóbb alternatíva a piacon".  A HuffPost UK Life csapatának négy tagja kipróbálta - a kóstolás eredményeként nagyon eltérő vélemények születtek.

Nancy Groves, a Life vezetője szerint: sós volt az utóíze és "jellegzetes" az illata

„Ha én vagyok a szénhidrátkirálynő, akkor a burgonya a koronaékszerem. Mindenhogy szeretem: chips, püré, így azt hinné az ember, hogy a burgonyaitalt nekem találták ki. Akkor hát hogy lehet, hogy már a gondolata is borzaszt? Amikor a Dug Originalt ráöntöttem a reggeli gabonapelyhemre, megcsapott egy olyan, jellegzetes szag, amely a tejnél nem szokott. A színe és az állaga a szójáéhoz hasonlít inkább, semmint a tejhez, bár a csomagolás szerint laktóz-, tej-, szója-, glutén- és mogyorómentes. Itt ellőhetném azt a poént, hogy ízmentes is, de ez sajnos nem igaz. A Dug Original enyhén édesített, de sós utóíze és szaga van, így nehéz hová tenni, és talán még nehezebb szeretni.

A burgonyaital jó lehetőség étel intoleranciával, vagy allergiával küzdőknek, de én inkább továbbra is elkülönítem az édeset és a sósat – különösen a reggelimnél."– mondta.

burgonyaital2022-ben egy új tejhelyettesítő-termék próbál betörni az európai piacra: a burgonyaital — fotó: pixabay.com

Faima Bakar, riporter viszont a burgonyaitalt venné normál tej helyett

„Mielőtt kipróbáltam volna a burgonyaitalt, meglehetősen szkeptikus voltam. Szeretem a krumplit, na de a kávémban? Kicsit nyugtalanított a dolog. Amúgy nem vagyok nagy tejivó. Kizárólag a kávémba szoktam tenni: gabonapelyhet nem fogyasztok, a turmixokért nem rajongok. Otthon főként laktózmentes krémesítőt használok.

De amikor kipróbáltam a Dug's Barista burgonyaitalt, kellemesen meglepődtem. Az íze nem különbözik a normál kávémtól, nincs furcsa utóíze, amit bizonyos növényi alapú alternatíváknál tapasztalok.

Az édesítetlen fajta is meglepően finom. A kávémat cukor nélkül iszom, így ez természetes választás számomra. Kissé tölgyfahordó-íze van, de én azt szeretem. Izgatottan várom, hogy kipróbálhassam más módon is".

burgonyaitalA HuffPost UK Life csapatának négy tagja kipróbálta - a kóstolás eredményeként nagyon eltérő vélemények születtek — fotó: pixabay.com

Bűntény a burgonya ellen, szögezte le Rachel Moss szerkesztő

A burgonyaital, ki kell jelenteni, a burgonya elleni bűncselekmény. Faima pozitív értékelésétől elakadt a szavam, mert a Dug összes változatától öklendeztem. A cukrozatlan messze a legrosszabb, és olyan az íze, mint a vízzel és sóval kevert liszt.

Egy kísérleti korty után keresni kezdtem valamit – legyen az bármi! – hogy elvegye az ízét. Az Original és a Barista némileg jobb, de nem keveredett el teljesen a teámban. Kétségbeesett próbálkozásként, hogy felhasználjam, megpróbáltam főzni a cukrozatlan változattal.

Habarásban elmegy – a bőséges fokhagyma segít elfedni az ízét – és praktikus alternatívát jelenthet azoknak a vegánoknak, akik nem rajonganak a szójaért a bésamelben. Fűszerezésnél figyelembe kell venni a sós ízét."

Habiba Katsha riportert meglepte, hogy milyen sós

„Amikor a tejalternatívákról van szó, a legjobb a zabital. Kipróbáltam a szójaitalt, de elég beteg dolognak találtam, a mandulaital pedig furcsa ízt hagyott a számban. Azóta, hogy kipróbáltam a zabitalt, nem ittam mást. Mikor a burgonyaitalról hallottam, az első gondolatom az volt, hogy nem lehet valami vonzó íze, de azért adtam egy esélyt.

A reggeli teámba tettem három teáskanál cukorral. Először az Édesítetlent próbáltam, és meglepett, hogy mennyire sós. Kicsit mintha száraz lett volna tőle a szám, mivel olyan lisztesnek éreztem. Azért a Baristával is megpróbálkoztam, ez határozottan édesebb, de ugyancsak megvan a lisztes utóíze. Végül az Original jött, és ez volt a legjobb. Igazából nincs sok íze, nem lisztes.

Bár az íze kissé szokatlan, a burgonyaitalt választanám a szója- és a mandulaital helyett."

szójatejA tej pótlására már eddig is  számos lehetőség állt rendelkezésre: kókuszból, rizsből, szójából, mandulából, zabból  — fotó: pixabay.com

Egyre több országban válnak nagyon népszerűvé a tejhelyettesítő termékek

Ez a klasszikus európai tejipar számára kedvezőtlen hír, ugyanis a hagyományos tejtermékek 2021-ben alulmaradtak a tejhelyettesítő italok ellen folytatott „háborúban".  Május 25-én az Európai Parlament elutasította azt a 171-es módosító javaslatot, amely  korlátozta volna a növényi eredetű termékek elnevezésének lehetőségeit – például megtiltotta volna a „tej" szó használatát tejhez csak hasonlító termékek esetében.