Egyszerű(nek tűnhet)

Epret termeszteni nem különösebben nehéz - mondhatnánk, na de mi a helyzet, ha az embernek mesterséges intelligencia algoritmus is segít? Akkor még könnyebb! A kínai kutatók és farmerek gyümölcstermesztő versenyében végül azok nyertek, akiket a gépek is segítettek, ráadásul jelentős különbséggel. Az adattudósok átlagosan 196 százalékkal termeltek több epret a termés súlyára vetítve, mint a hagyományos gazdák és a befektetések megtérülésének tekintetében is átlagosan 75,5 százalékkal értek el jobb eredményt a gazdálkodóknál.

Az intelligens mezőgazdasági versenyt első alkalommal rendezték meg a Pinduoduo, Kína legnagyobb mezőgazdasági technológiai platformja és a Kínai Mezőgazdasági Egyetem közös szervezésében, a technikai tanácsadást pedig az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete adta hozzá.Az adattudósokból álló csapatok négy hónapon keresztül versenyeztek, és egészen elképesztő módon főképp a dolgok internetének (IoT) nevezett távolról működtethető technológiát és a mesterséges intelligencia (MI) gépi tanulás által vezérelt algoritmusait használták a gyümölcstermesztés során.

Az MI a termelékenység motorja

A versenyt megnyerő technológiai csapatok előnye az volt, hogy az üvegházak automatizálásával képesek voltak szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat. Az intelligens érzékelők technológiáját használva pontosabban tudták szabályozni a víz-, és tápanyagfelhasználást is. A hagyományos gazdáknak ugyanezeket a feladatokat kézzel és tapasztalatból kellett megvalósítaniuk.

Számos tanulmány feltárta már, hogy a negyedik ipari forradalom olyan technológiái, mint például a mesterséges intelligencia, képesek a gazdasági növekedés és a termelékenység fokozására. Az Accenture és a Frontier Economics elemzése szerint 2035-re a fejlett országokban a munkatermelékenység 40 százalékkal is nőhet a mesterséges intelligencia hatására.

Az említett elemzés szerint Svédországban, az Egyesült Államokban és Japánban várható a legnagyobb termelékenységnövekedés. A Világgazdasági Fórum a munkahelyek jövőjéről szóló 2020-ig tartó jelentésében úgy becsüli, hogy 2025-re 85 millió munkahelyet szoríthat ki az emberek és gépek közötti munkamegosztás változása, miközben 97 millió olyan új munkakör alakulhat ki, melyek jobban alkalmazkodnak az emberek, gépek és algoritmusok közötti új munkamegosztáshoz.

A Fórum külön jelentésében, melyet a Deloitte professzionális előrejelző csapatával közösen állítottak össze úgy becsülik, hogy az új technológiák, a mesterséges intelligencia és a drónok fontos szerepet játszanak majd abban, hogy a világ kilábaljon a COVID-19 okozta recesszióból.

(Kép: Unsplash)