Az utóbbi években nagyon fontos gyümölcskultúrává vált hazánkban a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajok között. A hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén azonban sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya – olvasható a Nébih oldalán.

Szamóca-szaporítóanyagot csak engedéllyel lehet forgalmazni!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területileg illetékes kormányhivatalok tapasztalatai szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamóca szaporítására, szaporítóanyagainak forgalmazására is vonatkoznak egyrészt a többi gyümölcsfajra is érvényes ágazati szakmai jogszabályok, másrészt a jogszerű fajtahasználatra vonatkozó rendelkezések.

A többi fás gyümölcsfajhoz hasonlóan a szamóca szaporítóanyagának előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkező partnerek végezhetik!

Az előállított szaporítóanyagok pedig csak a jogszabályokban előírt ellenőrzések után kerülhetnek a telepítőkhöz.

Az ágazat jövőjét kockáztatják

A jelenleg a hazai szamócaszaporításban tapasztalható anomáliák a kultúra jövőjét, fejlődési lehetőségeit veszélyeztetik. Az illegális szaporítók, de a telepítők is, nagy kockázatot vállalnak az igazolatlan származású, ellenőrizetlen termelésből származó palánták ültetésével, a nemesítői jogokat figyelmen kívül hagyó fajtahasználat pedig veszélyezteti az ültetvényekben megvalósuló fajtainnovációt. Ugyanis, ha azt látják a nemesítők, hogy fajtáik védelme nem biztosítható a jogszerű fajtahasználat révén, akkor könnyen előállhat az a helyzet, amikor termesztőink már nem fognak hozzájutni az új nemesítésű fajták szaporítóanyagához.

Ellenőrzések várhatóak

A fent részletezett visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a kormányhivatalok szaporítóanyag felügyelői hálózatával együttműködve, kiemelt figyelmet fordít a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének betartatására.

A hatóság a közösségi oldalakon, egyéb internetes felületeken vagy másutt megjelenő szamócapalánta-forgalmazókat, -hirdetőket az elkövetkező időszakban tételesen fogja ellenőrizni, valamint a jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárást indít, mely minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után, melynek mértéke engedély nélküli termesztés vagy forgalomba hozatal esetén 250 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

szamóca

Az illegális szaporítók, de a telepítők is, nagy kockázatot vállalnak az igazolatlan származású, ellenőrizetlen termelésből származó palánták ültetésével – Fotó: pixabay

Az oltalmazott fajták használatáról korábban megjelent a Nébih közleménye, amely ITT érhető el. 

A Nébih felhívja a figyelmet arra is, hogy a  fajtajogokkal rendelkező hazai és külföldi nemesítők, fajtainnovációs vállalkozások, a fajtahasználat tisztaságának helyreállítása érdekében, polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat a fajtáikat jogtalanul használókkal szemben.  E perek kimenetele nem kétséges, erre Európában már sok ismert példa van.

Kapcsolódó jogszabályok:

  • 14/2017 FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról