Az einnews.com portál egy nagyon érdekes ismertetést közölt egy eddig haszontalannak gondolt gyomnövény felhasználási lehetőségéről.

A Massachusetts Állami Egyetem kutatói, több más kutatóhellyel együttműködve megállapították, és kísérletekkel igazolták, hogy az Amerikában és Európában őshonos, gyomnövényként ismert mezei gyöngyköles (Buglossoides arvensis) magjából nyerhető olaj fogyasztása kedvező hatást gyakorol a rákbetegségben szenvedők állapotára és fájdalmainak enyhítésére.

mezei gyöngyköles (Buglossoides arvensis)

Mezei gyöngyköles (Buglossoides arvensis) – Fotó: Shutterstock

Ez főleg az olaj omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsav tartalmának köszönhető, amelyet eddig csaknem kizárólag halfajokból lehetett kinyerni, és ehhez évente a világtengerekből mintegy 20 millió tonna megfelelő olajtartalmú hal kihalászására volt szükség.

Philip Walder, angol táplálkozásbiológiai professzor szerint a gyöngyköles gyógyhatásának felfedezése lehetővé teszi, hogy ezeknek a nagy értékű és erősen fogyó halfajoknak az állományából (szardella, szardínia és atlanti menhaden) a világ kevesebbet fogjon ki, illetve fordítson halolaj termelésre, és nagyobb hányad jusson étkezésre. Dr. Andy J. Danylchuk professzor szavaival élve, a gyöngyköles megmentheti az említett fajok állományát.