Bár számos ételt egy-egy nemzet magáénak vall, minden nép a saját ízlése szerint készíti el azokat, sőt akár háztartásonként is készülhetnek különbözőképpen. Mégis vannak olyan fogások, melyek egy nemzet identitásának szerves részét képezik. De mit tudunk a töltött káposzta eredetéről?

A töltött káposztát sok helyen török eredetű ételnek írják, ami a török hódoltság kiterjedésével honosodott meg vidékünkön, a törökök pedig valószínűleg Belső-Ázsiából hozták magukkal a töltött káposzta/szőlőlevél készítésének fogásait. A káposzta- vagy szőlőlevélbe csomagolt ételek eredete azonban túlmutat a törökökön, egyes kutatások szerint a töltött káposztalevelek története évezredekkel ezelőtt kezdődött a Közel-Keleten.

töltött káposzta

A töltött káposztát sok helyen török eredetű ételnek írják – fotó: Shutterstock

De a török ételen kívül van hasonló fogás Romániában (sarmale) vagy például Lengyelországban – és sok egyéb országban – is, a különbség a töltelékben van, és abban, hogy mibe csomagolják azt: szőlőlevélbe, karalábélevélbe, mángoldba, a világ más pontjain pedig agávé-, avokádó-, kukorica- vagy banánlevélbe.


Egy örmény szőlőleveles különlegesség közeli rokonságban áll a mi töltött káposztánkkal is; a dolma és a töltike receptjének jellegzetessége, hogy burkolatát szőlőlevélből és káposztalevélből is el lehet készíteni.

A recept a divany.hu cikkében olvasható.