A savanyú káposzta a téli időszak igazi multivitaminja, amelyből az ajánlások szerint nagy mennyiséget kellene megenni – pusztán megelőzési célzattal. Ez az erjesztéssel tartósított „csodaszer" megérdemli, hogy bővebben is foglalkozzunk a hatásaival.

savanyü káposzta

Miért érdemes savanyú káposztát fogyasztani?

  • Nagyon egészséges, mindenhol kapható téli vitamin-, (A-, C-, B-,) és ásványi anyag forrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium)
  • Az erjesztési folyamat a cukrot szerves savakká alakítja, és olyan probiotikumokat állít elő, mint amilyenek a joghurtban és a kefirben találhatóak.
  • Segít az emésztésben – ezt klinikai vizsgálatokkal is bizonyították: nemcsak javítja a vitaminok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát, hanem segít az emésztés helyreállításában.
  • Akár a betegségektől is megvédhet, köszönhetően a fentebb már említett „jótékony baktériumoknak".
  • Segíthet a fogyásban – egyrészt rendbe teszi az emésztést, másrészt kalóriában szegény, ráadásul rostban gazdag, így könnyen elérhető vele a teltségérzet
  • Segíthet elűzni a stressz – közismert, hogy a hangulatunk befolyásolja, mit eszünk, de ez fordítva is igaz, az elfogyasztott ételektől is lehet jobb vagy rosszabb a kedvünk.  A tudósok szerint a kedvünk nagyban függ attól, milyen állapotok uralkodnak a beleinkben – ha ott baj van, akkor annak konkrét negatív következményei lehetnek. Viszont ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek jó hatással vannak az emésztésünkre, akkor „szebbnek látjuk a világot", sokkal jobban tudjuk a stresszt is  kezelni.
  • A rákos megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet – kutatásokkal igazolták, hogy a savanyú káposzta olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megelőzik a DNS károsodását, megállítják a mutációkat és blokkolják a túlzott mértékű sejtnövekedést.
  • Jó a szívnek és a csontoknak –  a savanyú káposztában a K2-vitamin nagy mennyiségben van jelen, ami egyrészt segít csökkenteni a koleszterinszintet és megfelelő szintre beállítani a vérnyomást, másrészt segíti a kalcium felszívódását.


Házi készítésű – előnyben

A savanyú káposztát érdemes házilag elkészítened – vagy, ha erre nincs lehetőséged, akkor legalább házilag elkészítettet vásárolnod, – például kistermelőtől – mert lényegesen egészségesebb a gyári „zacskós" változatánál, amit jellemzően ecettel vagy citromsavval savanyítanak, bórkénnel kezelnek, hogy roppanós maradjon, ráadásul tartósítószerek hozzáadásával gondoskodnak arról, hogy hosszan eltartható legyen.

A házilag elkészített savanyú káposzta ezzel szemben természetes erjedéssel készül, – a folyamat során elszaporodó tejsavbaktériumok által termelt tejsavnak fertőtlenítő hatása van, gátolja a romlást okozó gombák és baktériumok elszaporodását, garantálva ezzel a káposzta eltartósítását, jellegzetes ízt és számtalan kedvező élettani hatást biztosítva számunkra.

savanyú káposzta

Házilag is elkészíthető – fotó: pixabay.com

Savanyú káposzta készítése házilag, kis mennyiségben

Sokakat az tántorít el a házi savanyú káposzta elkészítésétől, hogy a lelki szemeik előtt káposztáshordók és hatalmas káposztahalmok jelennek meg. Pedig ahhoz, hogy finom legyen a végeredmény, nem kell sem hordót venned, sem félmázsa káposztát! Elegendő, ha legyalulsz egyetlen fejet, és befőttesüvegben erjedni hagyod 2 hétig.

Ezt ugyanúgy használhatod különféle káposztás ételek és téli saláták alapjaként vagy eheted vitaminbombaként, mint a hordós változatot.

Az elkészítése egyszerű: miután félreteszel 2-3 szép káposztalevelet, a többi káposztát torzsázd ki, gyaluld le.  Mérd le a legyalult mennyiséget, adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen. Töltsd meg az előzőleg gondosan elmosogatott befőttesüveg(ek)et ezzel a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje. A tetejére kilogrammonként tehetsz 1 teáskanál köménymagot és 1 db babérlevelet. (Új ízeket is kipróbálhatsz: ízesítheted a fokhagymával, vöröshagymával, sárgarépával, csípős paprikával). Ezután az üvegben töltsd ki a helyet a félretett levelekkel.

A légmentesen lezárt üveg(ek)ben a káposzta néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vidd át sötét, hűvös helyre és 2 hét múlva már meg is kóstolhatod.

Káposztasavanyítás hordóban

Itt a hozzávalók mennyisége már lényegesen nagyobb: 30 kg káposzta, 100 dkg só (asztali, nem jódozott, nem finomított), 20 g fekete bors, 20 g köménymag, 30 db borókabogyó, 8 db babérlevél, 7 db paprika (piros, száraz, felfűzött fűszerpaprika), 1 kg vöröshagyma kell hozzá.

Nagyon lényegesek az előkészületek: minden edényt, vágódeszkát, gyalut, kést,  mérőpoharat alaposan mossunk el és töröljünk szárazra, ugyanis a legkisebb szennyeződéstől is képes megromlani a káposzta. Távolítsuk el a fejes káposzta külső leveleit, vágjuk félbe, majd vágjuk ki a torzsákat.

Szórjunk fél marék sót a hordó aljába, ezt takarjuk le néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel. Gyaluljuk le a káposztát, majd 3 kilogrammonként rakjuk a hordóba, minden egyes rétegre 9 dkg sót, néhány szem borókabogyót és borsot, teáskanálnyi köménymagot, 3-4 babérlevelet, 1-2 fűszerpaprikát téve. kerül. Ezt óvatosan forgassuk hozzá a szálas káposztához, majd ököllel alaposan döngöljük le.

A hordónak nem kell teljesen tele lennie, hagyhatunk 10-20 cm helyet a peremétől. Az utolsó réteg káposztára még gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szórjuk meg, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tegyük rá a hordóra a fedőt, majd helyezzük  meleg helyre,  hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Miután forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés (2-3 hét) mehet a spájzba, hűvös, száraz helyre.

A házi savanyú káposzta magában, köretként, savanyúságként, sütve, mindenhogy finom és nagyon egészséges.