Finnország legnagyobb tejfeldolgozó és forgalmazó cége, a Valio – amely úttörő szerepet játszik a funkcionális termékek előállításában, és szupermodern berendezésekkel van felszerelve – egy hatéves kísérletsorozat eredményeként kifejlesztett egy olyan tejalapú fehérjekészítményt, amely a hús (darált hús, sonka, csirkehús) helyettesítője lehet – írja a goodnews from Finland.

Az egyedi recept és szabadalmazott technológia alapján előállított, Mifu-nak nevezett, kiváló ízű készítmény lédús konzisztenciájú, jól süthető és nyers állapotban jól eltartható. Emellett a termék laktóz- és gluténmentes, nem tartalmaz szóját és tojást. A Mifu magas tápértékű: 100 grammonként 14 gramm magas minőségű tejfehérjét és 3 gramm zsírt tartalmaz, ebből a telített zsír mindössze 0,2 gramm.

tej

A húspótló termék nemsokára több országban is megjelenik – fotó: Shutterstock

A Valio kutatási-fejlesztési alelnöke, Tuomas Salusjärvi szerint a termékkel a gyártók elsősorban a – növekvő számú – vegetariánus és a hústól idegenkedő, illetve tejérzékeny (laktózintoleráns) fogyasztók számára kívánnak alternatívát biztosítani különböző ételkombinációk összeállításához, de a Mifu fogyasztható zsírban vagy kemencében sütve, illetve nyersen is. A háromfajta ízesítéssel készült Mifu-termékek már szeptember elejétől kaphatók a finn boltokban, de a Valio hamarosan külföldi piacokra is be akarja dobni azokat.