Bizonyos élelmiszerekben található vegyületekről kimutatták, hogy csökkentik az Alzheimer-kórban, a szív- és érrendszeri betegségekben és a rákban való elhalálozás kockázatát – írja a magyarhirlap.hu.

A flavonolok (a flavonoidok egy osztálya) biológiailag aktív polifenolos vegyületek, melyek különböző növényi eredetű élelmiszerekben találhatók. Számos egészségügyi előnyük van, úgymint a véráramlás fokozása, a gyulladás, az oxidatív stressz és a vérnyomás csökkentése. A flavonoidok daganatellenes hatását is kimutatták már, azonban a flavonolbevitel és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot most először vizsgálták ilyen alaposan.


A kutatásban a résztvevők kórtörténetében cukorbetegség, magas vérnyomás, hiperlipidémia, pangásos szívelégtelenség, szívkoszorúér-betegség, koszorúérgörcs, szívroham és stroke szerepelt. Esetükben a növekvő flavonoidbevitel következtében csökkenő tendencia volt megfigyelhető az Alzheimer-kór, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázata tekintetében.

zöldségfélék

A flavonolok számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek – fotó: Pixabay

Miben találhatók meg az említett flavonolok?

Az elsődleges flavonolok megtalálhatóak például a teában, a hagymában és a bogyós gyümölcsökben.

A zöld és a fekete tea egyaránt kiváló forrása a flavonoloknak. A hagymák közül a vöröshagyma tartalmazza a legtöbb flavonolt. A bogyós gyümölcsök pedig eddig is ismertek voltak egészségügyi előnyeikről, magas antioxidánstartalmukról.

A flavanolokban gazdag egyéb élelmiszerek: kelkáposzta, alma, paradicsom, brokkoli, saláta, szőlő, vörösbor.