Sajnos idehaza is az egyik leggyakoribb és többnyire halálos kimenetelű baleset a mezőgazdaságban a traktorral történő felborulás. Szinte kivétel nélkül egyszereplős, vagyis nem a közúti közlekedés során, másik járművel történő ütközésből következik be. Sőt, a balesetek oka is tipikus, visszatérő: jellemzően kis sebességnél árokba, vizesárokba vagy öntözőcsatornába történő beborulásról van szó.

traktor

A balesetek oka visszatérő: kis sebességnél árokba, vizesárokba vagy öntözőcsatornába történő beborulás – fotó: Shutterstock

Szép, de kemény munka

A gazdák szerencsések. Gyönyörű, festői tájakon élhetnek, valóban közel a természethez, mindennap a földjeiken, a szabadban dolgozhatnak, és jellemzően saját maguk „főnökei". De intelligenciára, józan észre, szaktudásra, műveltségre és gyakran szerencsére is szükség van a farmon, mivel a mezőgazdasági pálya az egyik legveszélyesebb szakma.

A gazdálkodók hétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg úgynevezett munkahelyi balesetben, mint bármely más munkavállaló az Egyesült Államokban. Balesetek különféle gépekkel, gabonatárolók karbantartása, vegyi anyagoknak való kitettség vagy feldühödött állat okozata sérülés és megannyi potenciális veszély leselkedik a farmon.

Évente több gazdálkodó hal meg, mint rendőr, tűzoltó vagy más potenciális veszélyes munkát végző személy. A gazdaságokban bekövetkező halálos balesetek (évente közel 100) több mint fele a traktorok felborulására vezethető vissza!

Nem tudjuk, idehaza készült-e valamikor ilyen jellegű felmérés, mint az Egyesült Államokban, de vannak benne elgondolkoztató számok is.

Mit mutat a statisztika?

- A borulásra visszavezethető halálesetek 80 százaléka tapasztalt gazdálkodókkal történik.
- A borulásos baleseteket elszenvedő gazdálkodók közül 7-ből 1 maradandó fogyatékosságot szenved.
- 10-ből 7 farm öt éven belül megszűnik a halálos balesetet követően.
- A borulásvédelemmel nem rendelkező traktorral történő borulás esetén a halálozás valószínűsége 40 százalék.

Ha lenne, ha használnánk

Sok halálos baleset megelőzhető lenne, ha a traktor fel lenne szerelve legalább borulásvédelemmel (ROP – Roll Over Protection). Ez nem más, mint a közismert vázszerkezet a zárt fülkével nem rendelkező gépeken.

A ROP-rendszerek 99 százalékos hatékonysággal akadályozzák meg a sérülést vagy halált borulás esetén, amennyiben biztonsági övvel együtt használják, és 70 százalékos hatékonysággal, ha biztonsági öv nélkül használják. Sajnos az Egyesült Államokban a használatban lévő traktorok több mint fele nem rendelkezik borulásvédelemmel, s lehet, hogy biztonsági övvel sem. Ezek minden bizonnyal öreg, megbecsült és még jól működő gépek.

A traktorokat szinte minden létező mezőgazdasági munka során használjuk, számtalan feladatra. Sőt, olyan nem agrárjellegű munkáknál is kulcsszerepük van, mint például a kaszálás közutak vagy élővizek mentén, erdészeti rönkszállítás vagy téli hóeltakarítás. Egy jó traktor nem olcsó, és ha szerencsés kimenetelű is a baleset a vezetőre nézve, bizony hosszú időre kiesik a termelésből a legfontosabb eszköz, nem beszélve a javítási költségekről!

A rendeletek értelmében minden 1985 után gyártott traktornak már gyárilag rendelkeznie kell borulásvédelmi eszközökkel és biztonsági övvel, ami nem azt jelenti, hogy minden gazdálkodó ezeket használja is! A tengerentúlon is bevált gyakorlat, hogy a gazdálkodók – különösen a kisebb gazdaságok – régebbi, használtan vásárolt gépekkel dolgoznak. Ez még önmagában nem baj, de legalább olyan gépeket válasszunk, amelyeken működik a biztonsági öv vagy amelyek rendelkeznek borulásvédő kerettel. Vagy ezeket a gépvásárlást követően pótolni kell, a biztonsági övet pedig kicserélni. Ezen műveleteket néhány szerszámmal akár mi is el tudjuk végezni saját műhelyben.

Kampány a biztonságért

Azoknál a gazdaságoknál, amelyekben a traktorok nem rendelkeznek borulásvédelmi eszközökkel, nehéz lehet meggyőzni a gazdát vagy a gazdaság vezetőjét, hogy utólagosan szereltessenek fel egyet a traktorra.

Szerencsére a traktor utólagos felszerelése egy ROP-védőkerettel is elég költséghatékony lehet. A tengerentúlon ez egy átlagos traktor esetében körülbelül 1200 dollárba kerül, ami valóban nem pénz egy egyszerű életmentő védelemért, de biztonsági övvel együtt igazán hatásos. Mégis úgy tűnik, hogy többnyire sokallják ezt az összeget, vagy egyszerűen nem tulajdonítanak neki kellő fontosságot. Ezért az USA-ban most egy biztonsági finanszírozási kampány indult a biztonsági védőkeret (ROP) felszerelésére, amellyel a fizetendő költségek kevesebb mint 500 dollárra csökkenhetnek.

traktor

Az új gépek már minden mai előírásnak megfelelnek, s némi költséggel egy régi gép is biztonságossá tehető – fotó: Shutterstock

Védőkeret és vezetőfülke a gyakorlatban

Számos gyártó kínálja kisebb, fülke nélküli traktorjait lehajtható védőkerettel. Ennek lényege, hogy főleg gyümölcsösökben, szőlőkben végzett munkáknál nem akadályozza a munkát (jellemzően soraljgondozás és szállítás betakarításkor), illetve nem okozunk kárt a növényekben. Azonban nagyon fontos lenne, hogy a munka végeztével, vonuláskor mindenképpen hajtsuk fel függőleges helyzetbe, és használjuk a biztonsági övet is!

A védőkeret vagy bukókeret lényege, hogy ha boruláskor el is deformálódik, de ne engedje a felboruló gépet átfordulni, szó szerint fejre állni, hogy összenyomjon minket. Nagy eséllyel meg fogunk sérülni, de a halálos vagy maradandó rokkantsággal járó balesetek mindenképpen elkerülhetők.

A zárt vezetőfülkés traktorokban szintén használjunk biztonsági övet! A zárt fülke téves biztonságérzetet ad! Boruláskor a biztonságunkat szolgáló masszív fülkeváz, a kormánykerék, kezelőkarok, kapaszkodók stb. komoly sérüléseket okozhatnak. Továbbá nagy eséllyel eshetünk ki valamelyik kitört üvegfelület helyén és kerülhetünk a gép alá. Az is lehet, hogy nem nyom össze minket a traktor, de eszméletlen állapotban, egy öntözőcsatornába esve szintén nem sok esélyünk marad.

Mi sem tudjuk, melyik gyártó mennyi és milyen extrákat kínál, de utólag mindenképpen megéri egy menekülő célú, hivatalos nevén „ablaktörő kalapácsot" beszerezni, amely aljzattól függően akár kétoldalas ragasztószalaggal is a kívánt helyre rögzíthető! Utánajártunk, a legdrágább bruttó 4000 forint alatt van! Meggondolandó...

üvegtörő

Üvegtörő – fotó: www.convoy.hu

Forrás: www.agdaily.com