Nyáron sokaknak kedvenc tápláléka a görögdinnye, azonban a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedők számára a túlzott mennyiség veszélyes lehet – írja a 24.hu.

Ennek oka az, hogy a görögdinnye nemcsak vízből áll, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek közül a legdominánsabb a kálium. Egyetlen szelet görögdinnye kb. 320 milligramm káliumot tartalmaz, ami a nőknél a javasolt napi bevitel körülbelül 12 százaléka, a férfiaknál pedig 9 százaléka. Az egészséges ember számára ezért a görögdinnye kiváló káliumforrás.

A káliumot idegeink arra használják, hogy segítsék a jelek továbbítását, beleértve azokat is, amelyek izomösszehúzódást okoznak, ezenkívül a normál folyadékszint fenntartásában és a vérnyomás ellenőrzésében is segítenek.


Normál körülmények között a felesleges kálium a vesébe kerül, majd a vizelettel távozik, azonban a CKD-ben szenvedőknél a vesék nem annyira hatékonyak a kálium kiszűrésében.

Ez az esettanulmányban részt vevő betegeknél hiperkalémiát váltott ki, azaz túl sok kálium került a vérbe, ami szívproblémát okozott, de gyakori tünet az izomgyengeség, a bizsergés, a hányinger, a hirtelen vagy súlyos légszomj és a mellkasi fájdalom is.

görögdinnye

Egyetlen szelet görögdinnye kb. 320 milligramm káliumot tartalmaz, ami a nőknél a javasolt napi bevitel körülbelül 12, a férfiaknál pedig 9 százaléka – fotó: Pixabay

A hiperkalémia kezelhető, de olykor súlyosan is végződhet. A vizsgálatban részt vevő betegeknél az azonnali gyógyszeres kezelés eredményes volt, ennek ellenére javasolták a betegeknek a görögdinnye-fogyasztásuk csökkentését, ami hatásosnak bizonyult: a káliumszintjük visszatért a normális szintre.