Az rno.sk egy érdekes kezdeményezésről számolt be, miszerint Szlovákiában a pékek és cukrászok egyesülése D-vitaminnal dúsított kenyeret és süteményeket kínál a fogyasztóknak, mivel a D-vitamin jelentősen erősíti az emberi immunrendszert, amire a téli hónapokban különösen nagy szükség van.

Kenyér

D-vitaminnal dúsított kenyeret és süteményeket kínál a vásárlóknak – Fotó: pxfuel.com

A gyártáshoz szükséges technológiát svédországi kollégáik készséggel bocsátották rendelkezésre, bár a szlovák szakminisztérium egy kicsit késve reagált a felajánlásra, annak ellenére, hogy a mintegy 500 tagot számláló sütöipari szövetség anyagi támogatást nem kért az akcióhoz.

Magyrországon talán kevesen tudják, hogy ezt az ejárást a skandináv országok sütőiparában rendszeresen és régóta alkalmazzák. Az egyesület meg van győződve arról, hogy a szóban forgó készítmények milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezhetnek a nátha, a megfázások és egyéb légzőszervi betegségek visszaszorítása révén, mivel ezek miatt nem kell mindjárt patikába szaladni.

Remélhetőleg a szlovákiai kereskedelmi hálózatok pozitív hozzáállást tanúsítanak, és felvállalják a fentiek szerint készített kényér és sütemények értékesítését.