Az erdőben kirándulva, a friss levegőn megpihenve jólesnek a magunkkal hozott szendvicsek, müzliszeletek, gyümölcsök, csakhogy az ilyenkor keletkezett szemét legjobb helye a táskánkban van. Nem véletlenül figyelmeztetnek rendszeresen a természetvédő egyesületek, parkerdő-igazgatóságok: csomagold vissza és vidd magaddal haza a szemetet!

Gyakori tévhit, hogy a gyümölcshéj, almacsutka, banánhéj, magok nyugodtan eldobhatók, hiszen lebomló, természetes anyagok, és a vadak, rágcsálók, rovarok számára is táplálékul szolgálhatnak.

Ezért ne hagyd az erdőben a szemetet

• A déligyümölcsök héját általában erős vegyszerekkel kezelik, így semmi keresnivalójuk nincs a hazai erdőkben!

• Az pedig minden ételmaradékra igaz, hogy az utak mentén eldobálva könnyű élelemforrást jelentenek és ezáltal az ember közelébe szoktatják a vadakat.


• Az erdőkben kihelyezett szeméttárolók sem jelentenek ideális megoldást, mert azokat gyakran felborogatják, kifosztják a vadak, és így szintén a turistautak közelébe szoknak.

• Az ételszagú zacskókkal és élelmiszer-maradékokkal telerakott kukákat lehetetlen elégszer üríteni a kirándulószezonban, ráadásul némelyik turistaút nehezen is járható ahhoz, hogy a begyűjtést rendszeresítsék.

Természetesen a tűzrakóhelyekre is vonatkozik ugyanez, ott se hagyjunk semmilyen szemetet!

A legjobb és legbiztonságosabb megoldás, ha elcsomagoljuk és hazavisszük az étkezés után maradt élelmiszert és zacskókat.

Ezt a 3 dolgot nehogy hazavidd az erdőből! című cikkünket itt olvashatod.

Forrás: femina.hu

Indexkép: Shutterstock