A cseh agrárminisztérium jogi lépéseket tervez a Kaufland áruházzal szemben, mivel az literenként egy koronáért (12,40 Ft) árusítja a tejet, ami egyértelműen megvalósítja a tisztességtelen verseny tényállását – olvashatjuk az ekonomika.idnes.cz cseh hírportálon.

A Kaufland nyilvánvaló szándéka, hogy a cseh termelőket a termelés feladására kényszerítse és kiszorítsa a saját piacukról, mivel még a cseh önköltségi ár is a többszöröse az említett összegnek (nem beszélve a kiszerelésről).

tej

Az áron aluli értékesítést az uniós szabályozások tiltják – fotó: Shutterstock

Az áruház azt mondja, hogy az akciós ár egy bevett gyakorlat, ezzel szemben Jiri Milek agrárminiszter viszont hangsúlyozza, hogy ez nem tekinthető akciós árnak, mivel az „ilyen mérhetetlenül alacsony” ár példátlan a cseh és az uniós kereskedelemben. Véleménye szerint az áruházak ilyen piacromboló akciót egyetlen régi uniós tagországban sem mernének megengedni maguknak, mivel az áron aluli értékesítést az uniós szabályozások tiltják.

Külföldi áruházláncok más esetekben és más országokban, így hazánkban is próbálkoznak hasonló, tisztességtelen akciókkal, amelyek ellen lehetőleg azonnal fel kell lépni, elvágva az ismétlődés útját.