A hazai termőföld hektáronkénti átlagáráról és a tavalyi regionális földforgalmi-, valamint bérleti díjak alakulásáról részletes tájékoztatást kaptunk az Agrotax® Iránytű legfrissebb kiadványából, amelyről részletesen korábbi cikkünkben írtunk.

Számok, amelyekben minden gazdálkodó érintett!

Átlagosan, közel másfélmillió forintba kerül a termőföld hektárja Magyarországon. A drágulás mértéke hasonló volt a 2017-es országos átlaghoz, 12 százalék (2017-ben 1,280 millió Ft/ha). A termőföld hektáronkénti átlagára tavaly 1,437 millió forint volt az Agrotax® Iránytű adatai szerint.

A drágulás felhúzta Észak-Magyarország régióban is az árakat, és végre átlépték az egymillió forintos hektáronkénti szintet. A vevők a termőföld hektárjáért átlagosan 1,117 millió forintot fizettek.

A legmagasabb országos átlagárak a Dél-Alföldön (1,757 millió forint/hektár) alakultak ki.

A régiók sorrendjét Budapest vezette 3,1 millió forintos hektáronkénti átlagárral.

A legmagasabb vidéki átlagár Békés megyében született, ahol 1,969 millió forintot adtak egy hektár földért, míg a legalacsonyabb átlagos földár Nógrád megyében született (994 ezer forint/hektár).

2018-ban a legtöbb föld a Dél-, illetve Észak-Alföldön cserélt gazdát (régiónként 5 800, illetve 5 500 hektáros forgalom), amely az éves országos forgalom több mint 40 százalékának felelt meg.

A 2018-as áremelkedés elemzése után a jövőbe tekintünk és a 2019-es év lehetőségeit mérlegeljük Sáhó Ákossal, az Agrotax Kft. ügyvezetőjével.

Miben segít az Agrotax® Precíziós Termőföld Értékelő Rendszer a gazdálkodóknak termőföld adásvétel esetén?

 • Az Agrotax értékelés a korábban megszerzett föld értékesítéséhez állapít meg pontos árat, így megtudhatjuk, hogy mennyi az adott földterület valós piaci ára.
 • Az Agrotax értékelésből kiderülhet, hogy a felkínált, vagy eladásra meghirdetett föld valóban a piaci árat tükrözi-e.
 • Az Agrotax hiteles, elfogulatlan értékelést nyújthat, ami tárgyalási alapot képez az alkufolyamat során. A független értékelés segít bizalmi légkört kialakítani a felek között.
 • Amennyiben korrekt piaci áron történik az adásvétel, úgy az értékesítés után elkerülhetők az adózási meglepetések.
 • Az értékelés nem csak árat tartalmaz, hanem a földrészlet minden kulcsfontosságú műszaki-diagnosztikai adatát is, amelynek információtartalma nélkülözhetetlen a korrekt üzletkötéshez (kattintson a mintaértékeléshez).
 • Hasznos információkat kaphat a gazdálkodó a precíziós gazdálkodás megfontolásához.
 • Az Agrotax értékelés 24 órán belül elkészül (PDF formátumban kapja meg a gazdálkodó).
 • A szolgáltatás díja rendkívül kedvező, nincsenek rejtett költségek, a megrendelés előtt minden információ megtalálható a mintaértékesítésben, vagy ide kattintva.

A termőföld hektáronkénti átlagára tavaly 1,437 millió forint volt az Agrotax® Iránytű legfrissebb adatai szerint – fotó: Agroinform.hu

Hogyan használhatja az Agrotax® Precíziós Termőföld Értékelő Rendszert termőföld haszonbérleti díj meghatározás esetén?

 • Az Agrotax rendszer pontosan megmutatja a bérleti díjat a haszonbérleti szerződés megkötéséhez.
 • Az Agrotax haszonbérleti kalkulátora műszaki-diagnosztikai adatokkal korrigált reális, egyedi bérleti díjat állapít meg.
 • A gazda számára hasznos a hiteles, független értékelés, amely tárgyalási alapot képez az alkufolyamat során.
 • A termőföld haszonbérleti szerződések általában hosszútávra szólnak, így elengedhetetlen, hogy azt a mindenkori piaci viszonyokhoz igazítsák a felek. A haszonbérleti díj meghatározás lehetőséget teremt a bérleti díj időszakos felülvizsgálatára (érdemes már a szerződés megkötésekor ennek módjáról megállapodni).
 • Amennyiben a meglévő szerződésben lévő bérleti díj +/- 20%-ban eltér a helyben szokásos piaci bérleti díjaktól, úgy törvényesen lehetőség van – akár utólagosan is – annak megváltoztatását kezdeményezni.
 • Az Agrotax értékelés nem csak árat tartalmaz, hanem a földrészlet minden kulcsfontosságú műszaki-diagnosztikai adatát is, amelynek információtartalma a korrekt üzletkötéshez nélkülözhetetlen (megnézem a mintaértékelést)
 • Nem kell a haszonbérleti díj ajánlásra heteket várni, az Agrotax értékelés 24 órán belül elkészül.

A fél hektárnál nagyobb szőlőkért hektáronként átlagosan 2,958 millió forintos árat fizettek a vevők hazánkban, 2018-ban – fotó: Shutterstock

Mi a teendő termőföld öröklése esetén?

 • Termőföld öröklése kapcsán az első fontos kérdés, hogy használni szeretné, el kívánja adni, vagy bérbe adja a földjét az örökös. Ennek megválaszolásához nyújt segítséget az Agrotax, az örökölt földterület értékelésével, illetve a haszonbérleti díjjak meghatározásával – a helyi piaci viszonyok tekintetében.
 • A hagyatéki eljárás részeként az értékelés eredménye (reális piaci ár) – előzetesen alakítva a jegyzői véleményt – bekerülhet az adó- és értékbizonyítványba, amelynek következtében később egy esetleges eladás után elkerülhetők az adózási meglepetések.
 • Több örökös esetén lehetőség van egyezséget kötni a vagyontárgyak kapcsán (úgynevezett osztályos egyezség), amiben egy független értékelés és megegyezés segít megőrizni a családi békét.
 • Továbbá, az Agrotax értékelés segíthet dönteni egy esetleges póthagyatéki eljárás megindításáról is.

További információkért és egyedi ajánlatokért forduljon bizalommal az Agrotax szakembereihez!