Az elmúlt évben már bizonyos újsághírek a globális kávétermés éghajlatváltozás által kiváltott csökkenésével és a kávéárak drágulásával riogatták a fogyasztókat.

kávé

Rekordmagasságban a kávé ára – fotó: pixabay.com

A teaandcoffea.net hírportál a közelmúltban egy hasonló veszélyről adott hírt, miszerint néhány fontos kávétermesztő országot sújtó kedvezőtlen időjárás hatására, világszerte egy árrobbanás következett be az egyik legnagyobb mennyiségben forgalmazott típus, a robusta kávé árában, amely így, átlagosan 45 éves rekordmagasságba emelkedett.

A tonnánkénti átlagár 2023 májusától napjainkig 2.400 dollárról 3.500 dollárra szökött fel.


A robusta fajta legnagyobb termesztője és exportőre Vietnám, ahol az ez év áprilisi 41 fokos hőség és az azzal járó szárazság az idei termést legalább 20 százalékkal visszavetette az előző évihez képest.

Ennek hatására a robusta kávé kilónkénti ára Vietnámban 80.000 dongról 132.000 dongra (1 dong ~ 0,014 Ft) emelkedett, amire 45 év óta nem volt példa, és ez bizonyára világszerte begyűrűzik a kávé fogyasztói áraiba is.

Ezzel egyidőben a másik legnagyobb kávétermő ország, Brazília ültetvényeiben a heves esőzések okoznak terméskieséseket. A konkurens arabica típusból egyelőre megfelelő mennyiségű készletek állnak rendelkezésre.

Forrás: teaandcoffee.net